Annons
Annons

3 läckra såser till skaldjur

Lyxig skaldjursfest med tre läckra såser är så gott och lättfixat förstås.
Skaldjursfest med 3 läckra såser. Foto: Christina Uhlin
Skaldjursfest med 3 läckra såser. Foto: Christina Uhlin

Lyxig nyårsfest med skaldjur

Lyxig och riktigt lättfixad nyårsmiddag som passar lika bra för en supé på tu man hand som till en stor fest med många vänner. Med bubblor i glaset blir det en lyxig nyårsmiddag. Det kan knappast bli enklare, skaldjuren köps färdiga och sedan är det bara att göra några goda såser och servera med ett gott bröd till. Det är trevligt att bjuda på flera såser så att gästerna kan välja själva. Här serverar jag saffransaioli, örtsås och Rhode island. Det är såser som jag tycker passar väldigt bra till skaldjuren. Se till att inte överdosera mängden saffran, den ska bara bli i fin harmoni med vitlöken. Såserna kan du göra helt klara dagen före och bara se till att de är väl förpackade så att de inte tar smak av något annat i kylen. Längst ner i inlägget hittar du tips på bubbel att servera till.

Annons
Tre läckra såser som passar till skaldjur. Foto: Christina Uhlin
Tre läckra såser som passar till skaldjur. Foto: Christina Uhlin
Annons

Saffransaioli

Ljuvlig smak av saffran och vitlök. Överdosera inte saffranet som bara ska bli i fin harmoni med vitlöken. Låt saffranets färg och smak dras ut genom att blanda saffran och majonnäs några timmar eller längre.

4 portioner
Tid: 10 minuter + tid att dra
1/3 krm saffran, finstött
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 stor vitlöksklyfta, pressad
ca 1 krm salt
en knivsudd cayennepeppar
Gör så här
Blanda saffran och majonnäs, låt gärna stå några timmar. Rör försiktigt ner crème fraiche och vitlök. Smaka av med salt och lite cayennepeppar.

Örtsås

En mild örtsås passar alltid till fisk och skaldjur.

Annons

4 portioner
Tid: 10 minuter
1 dl majonnäs
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad persilja
½ dl finskuren gräslök
1 dl crème fraiche
ca 1 krm salt
Gör så här
Blanda majonnäs och örter. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt.

Rhode island

En klassisk sås som du kan göra så mild eller het som du själv vill.
4 portioner
Tid: 10 minuter
1 dl majonnäs
½ dl chilisås av ketchuptyp
1 dl crème fraiche
2–5 droppar tabasco
1 krm salt
ev 1–2 tsk cognac
Gör så här
Blanda majonnäs och chilisås. Rör ner crème fraiche. Smaka av med tabasco, salt och eventuellt cognac.

Dryckestips till skaldjuren

Crémant de Bourgogne Francois Martenot Brut, Frankrike
Nr 70451, 119 kr.
Bubbel från Bourgogne. Friskt med drag av äpplen, citrus och lite mandel.

Annons

Pol Roger Brut Réserve, Frankrike
Nr 7549, 469 kr.
Klassisk, stilfull champagne. Inslag av äpplen, nötter och ett stråk av rostat bröd.

Alkoholfritt
Oddbird Blanc de Blancs, Frankrike
Nr 1979, 94 kr.
Alkoholfritt mousserande vin med äppliga drag, lite citrus och aningen sötma i avslutningen.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar