Annons

Abborre – smörstekt med basilkasås och primörer

Smörstekt abborrfilé med primörer och basilikasås bland det godaste som finns.
Smörstekt abborrfilé med primörer och basilikasås.
Smörstekt abborrfilé med primörer och basilikasås.

Hoppas ni hade en fin nationaldag i går, jag tror att hela Sverige fick njuta av det bästa försommarvädret som kan tänkas. Själv njöt jag verkligen. Jag är uppe i Norrbotten och här var det helt magiskt, solen sken och fåglarna kvittrade. Det blev flera dopp i sjön för att få svalka. Helt ofattbart låg isen tjock här för en månad sedan och i går var det 17 grader i vattnet. På kvällen fick vi två stora abborrar, det är verkligen en favoritfisk för mig. Jag älskar abborre. Så idag får det blir smörstekt abborre med primörer och basilikasås.  En rätt som jag lagade i Go’kväll i slutet av april, när Martin Falklind från programmet Fiskeliv gästade programmet.

Annons

Nyfångad abborre.

Annons

Rätten kan lagas med andra fiskar

Den här rätten kan du också laga med gös eller andra fiskar som är lite fasta i köttet. Jag filéade fisken redan i går kväll. Fiskfiléerna byxar jag sedan, vilket innebär att jag skär bort raden med ben som sitter i övre delen av filén, När de är bortskurna liknar filén en byxa. Jag saltade också redan i går kväll. Jag tycker det är bra att salta i förväg så att det hinner gå in i fisken och då blir den dessutom lite fastare. Jag vänder sedan bara filéerna i mjöl och steker i smör. Det blir så fantastiskt gott med den brynta smörsmaken ihop med den goda abborren.

Önskar er alla en fin måndag!

 

Annons

Smörstekt abborrfilé med basilikasås

600 g abborrfilé eller gös- eller annan
2 tsk salt
ca ½ dl vetemjöl
smör till stekning
Basilikasås
1 kruka basilika
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 litet knippe gräslök, 25 g
salt och lite nymald peppar
Ljumma primörer
¾ kg små potatisar, gärna färskpotatis
1 bunt grön sparris, 250 g
1 knippe rädisor
salt
citronklyftor
Gör så här
1. Byxa filéerna, skär alltså bort benraden i övre delen på filéerna. Salta dem runt om.
2. Borsta potatisen väl och koka den i saltat vatten. Bryt eller skär bort den nedersta träiga delen på sparrisen. Skär stjälkarna i bitar, 3–4 cm. Lägg ner och låt koka med potatisarna eller i en separat kastrull 2–3 minuter. Ansa och halvera rädisorna och låt dem koka med ca ½ minut. Häll av vattnet. Strö gärna över lite flingsalt.
3. Basilikasås: Mixa basilikabladen tillsätt majonnäsen och mixa samman. Rör ner gräddfilen och gräslöken, Smaka av med salt och lite peppar.
4. Vänd fiskfiléerna i vetemjöl. Hetta upp smöret och stek fisken någon minut på varje sida tills de får fin gyllene färg.
5. Servera den nystekta fisken med de ljumma primörerna och basilikasåsen. Servera gärna med citronklyftor.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar