Annons

Äkta grekisk moussaka

Förflytta smaklökarna till Grekland och laga en äkta grekisk moussaka med aubergine. Den blir så god!

 

Äkta grekisk moussaka. Foto: Christina Uhlin
Äkta grekisk moussaka. Foto: Christina Uhlin

I helgen har jag provlagat grekiska rätter från pressresan till norra Grekland, som jag och fotograf Christina Uhlin deltog i. Vi och några andra mat- och vinjournalister var inbjudna av vinproducentetn Kir-Yianni för att lära mer om grekiskt vin och mat. Bland annat hade vi grekisk köksskola med en gammal dam, Anna, på Palea poli hotel, som lärde oss laga några av de typiska grekiska rätterna. Här ska ni få receptet på en äkta grekisk moussaka med aubergine, den blev jättegod. Min variant härhemma fick verkligen smaklökarna att resa till Grekland. Men själva täcket av såsen blev inte lika tjockt, men jag tycker det är godare. Det blir mer grekisk mat och vin på bloggen framöver och i nummer 4 av Matmagasinet.

Annons

Trevlig tisdag!

Äkta grekisk moussaka

Kanske den mest välkända av alla grekiska rätter och variation på recepten är otaliga. Ibland innehåller den både potatis och aubergine. Men Anna lagar sin med enbart aubergine.
4–6 portioner
Tid: 1¼ timme + 50 minuter i ugn
3 auberginer, ca 900 g
2 tsk salt
olivolja till stekning
Köttfärssås
500 g nöt- eller lammfärs
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk nymald svartpeppar
2 krm kanel
1 lagerblad
1 dl torrt vitt vin
1 burk finkrossade tomater, 400 g
Bechamelsås
5 dl mjölk
2 ½ msk vetemjöl
2 msk olivolja
3 dl riven ost, ca 100 g
2 ägg
2 krm salt
nymald svartpeppar
Garnering och tillbehör
hackad persilja
sallad
Gör så här
1. Skär bort stjälkfästet på auberginerna och skiva dem ganska tunt på längden. Salta dem och lägg dem i en ugnsform eller på ett stort fat. Låt stå cirka 1 timme.
2. Köttfärssås: Bryn färsen i oljan med saltet. Hacka lök och vitlök och låt dem sedan fräsa med färsen tills de blir mjuka. Tillsätt tomatpuré, timjan, peppar, kanel och lagerblad, låt fräsa med ½ minut. Häll sedan på vin och tomater. Koka upp och låt sedan sjuda 20 minuter under lock. Ta sedan av locket och låt sjuda tills färsen är ganska torr.
3. Bechamelsås: Vispa samman mjölk, vetemjöl och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda 5 minuter under fortsatt omrörning tills såsen tjocknar. Ta från värmen och vispa ner osten och sedan äggen. Smaka av med salt och peppar.
4. Sätt ugnen på 175°.
5. Pressa ur vätskan från aubergineskivorna och torka dem.
6. Stek dem i olivolja några minuter på varje sida.
7. Varva stekta aubergineskivor och köttfärssås i en ugnssäker form. Avlsuta med köttfärsås. Häll sedan på bechamelsåsen.
8. Grädda i ugnen strax under mitten, ca 50 minuter, tills såstäcket stannat och börjar får färg. Strö gärna över lite hackad persilja vid serveringen.

Annons
Grekisk moussaka så god och så här såg den ut när jag provlagade hemma i helgen.
Äkta grekisk moussaka med aubergine.
Den blev verkligen supergod och smakade precis som i Grekland. Bechameltäcket blev inte lika tjockt, men jag tycker det är godare om det inte är så tjockt.

 

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar