Annons
Annons

Äppelkaka med saffran, mandelmassa och kanel

Gör succé med en riktigt saftig äppelkaka med mandelmassa, saffran och kanel.
Supersaftig äppelkaka med saffran. Foto: Ulrika Pousette
Supersaftig äppelkaka med saffran. Foto: Ulrika Pousette

Fika gott i Allhelgonahelgen

Är du sugen på att baka i helgen? Varför inte bjuda in till Allhelgonafika i helgen. Novembermörkret kan behöva piggas upp. Kanske har du börjat längta efter julbak? Det är ju ett tag kvar, men lite har jag faktiskt börjat längta.  Det är ju så underbara dofter som sprider sig i huset när man bakar. Allt med julen börjar tidigare för varje år och man ser att julen redan gjort sitt intåg i butikerna.Men fortfarande är det ju tid för härliga äppelkakor. Det här är ingen julkaka utan en underbar och saftig äppelkaka med saffran, kanel och mandelmassa, i en helt helt ljuvlig smakkombo. Den är lika god til te som till kaffe.
Själv ska jag ta semester några dagar och resa bort. Jag kommer inte baka några kakor utan i stället njuta i Italien. Följ mig gärna på Instagram så får du kanske lite italiensk inspiration  under helgen. Det ska bli så mysigt och jag älskar Italien och den italienska maten.

Annons

Önskar er alla en fin Allhelgonhelg med god mat och många tända ljus. Låt tankarna gå till de som inte finns med oss längre.

Äppelkaka med saffran

1 kaka, 10-12 bitar
1/2 kuvert saffran à 1/2 g
1 tsk sprit, t ex vodka eller rom
75 g smör
2 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa
Fyllning
3 äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en from med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet med något tsk av sockret och blanda med 1 tsk sprit.
3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, och mandelmassa. rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret i smeten. Rör så att allt blandas väl. Häll smeten i formen.
5. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel.
6. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten .
7. Grädda på nerstra falsen ca 45 minuter. Prova med en sticka,känn att stickan är torr.

Annons

 

 

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar