Annons

Äppelmos – världens enklaste

Det här tror jag är världens enklaste sätt att göra äppelmos. Du behöver inte skala eller kärna ur äpplena och dessutom blir det supergott!
Superenkelt äppelmos. Foto: Ulrika Pousette
Superenkelt äppelmos. Foto: Ulrika Pousette

Hoppas helgen varit bra. Själv har jag laddat batterierna med härlig fjällvandring i Vemdalen. Nu är jag igång med att laga julmat och kom på att äppelmos vill jag ju ha till skinkan. Nu är det ju dessutom så gott om härliga svenska äpplen.

Superenkelt äppelmos

Här ska ni få recept på världens enklaste äppelmos. Du behöver inte skala eller kärna ur äpplen och du behöver ingen passertillsats eller köksmaskin. Det enda som behövs är en vanlig potatispress. Moset blir dessutom så gott för att jag bakar det i ugnen så alla smakämnen blir bara mer koncentrerade. Du sötar precis så mycket som du själv vill. Vill du ha det helt osötat funkar det också men då måste du frysa in det. Frys då in i små förpackningar så kan du bara ta fram så mycket som du gör av med inom några dagar.

Annons

Äppelmos – lättlagat

Det som krävs är en vanlig potatispress. Det här är ett smart sätt om du saknar köksmaskin med passertillsats och vill göra äppelmos. Du behöver varken skala eller kärna ur äpplena.

Annons

ca 2 kg äppelmos

2 kg äpplen, någorlunda jämnstora
strösocker efter smak
citronsyra eller askorbinsyra
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg någorlunda jämnstora äpplen i en långpanna eller i en form som går in i ugnen. Picka äpplena med en provsticka eller en gaffel. Baka dem mjuka mitt i ugnen cirka 35 minuter eller tills de är mjuka. Lägg över ett bakplåtspapper så skvätter det inte i ugnen. Tiden beror på storleken på äpplena och hur mogna eller hårda de är. Titta till dem då och då. Låt dem gärna svalna en stund på plåten.
3. Pressa de mjuka äpplena genom potatispress direkt ner i en stor bunke. Plocka bort skal och kärnhus allt eftersom de fastnar i pressen och är lätta att ta bort.
4. Söta moset lätt efter smak och tillsätt 1 kryddmått citronsyra eller 1 kryddmått askorbinsyra per liter passerat mos. Blanda först citron- eller askorbinsyran i lite av moset och bland sedan med resten av moset. Söta efter smak. För lättsockrat mos cirka 1-1½  deciliter socker per liter passerat mos. Ska det kylförvaras måste man ha mycket mer socker än om man ska frysa moset. Häll upp i rena burkar och sätt på lock.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar