Annons

Auberginegratäng – melanzane alla parmigiana

En grön favoriträtt från Italien. Aubergine, tomat och två sorters ost blir underbart gott i en gratäng - melanzane alla parmigiana heter grarängen på italienska.
En syditaliensk grönsaksrätt med aubergine, tomat och ost. Så gott!
En syditaliensk grönsaksrätt med aubergine, tomat och ost. Så gott!

Ni som brukar följa mig vet att jag älskar Italien och den italienska maten. Nu är det äntligen dags för mig att resa dit igen. Jag lämnade Italien i mars 2020, då var det en nästan kuslig stämning på Venedigs flygplats, som var nästan helt tom på folk, avstängda hissar och restauranger. På torsdag åker jag på en studieresa till Italien, där jag ska lära mig mer om den italienska maten. Jag ska till Emilia Romagna och där produceras bland annat skinka, parmesan och äkta balsamvinäger.

Annons

 

Annons

Grön favoriträtt från Italien

Här ska ni få recept på en av mina favoriträtter från Italien. Det är en auberginegratäng med tomat och ost som har sitt ursprung i Syditalien. Den är inte svår att göra men jag tycker den blir bäst om man saltar och vattnar ur auberginen först. Det tar lite tid men det kan du kanske göra på morgonen och sedan är det enkelt att göra gratängen. Det finns otaliga recept på gratängen, det här är mitt som jag gjort efter att ha ätit olika varianter i Italien. Jag tycker det blir extra gott om du får tag på Scamorza som är en rökt mozzarella. I annat fall kan du använda vanlig komozzarella.

Melanzane alla Parmigiana

En syditaliensk klassiker som det finns otaliga receptvarianter av.
6 portioner
Tid: 30 minuter + 3 timmar
4–5 auberginer, 1¼ kg
3 tsk salt
olivolja till stekning
250 g scamorza, rökt mozzarella eller komozzarella
½ kruka basilika
3 dl finriven parmesan, 75 g
Tomatås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
750 g tomater
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör
sallad med gurka och oliver
Gör så här
1. Skär bort stjälkfästet och skiva auberginerna på längden i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en form och strö salt mellan lagren. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd, låt stå 2–3 timmar eller längre. Häll bort vätskanoch krama ur och torka skivorna.
2. Tomatsås: Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs alltsammans i 2 msk olja tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en kort stund. Skär bort stjälkfästet och tärna tomaterna. Tillsätt dem till löken och sjud ca 30 minuter utan lock tills det mesta av vätskan kokat bort, rör då och då. Kör med mixerstav till en slät sås. Salta och peppra. Obs! Var försiktig med saltet eftersom auberginerna och osten har hög sälta.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Stek aubergineskivorna i olivolja tills de får fin färg. Lägg upp dem på hushållspapper för att suga upp olja.
5. Häll en tredjedel av tomatsåsen i en ugnsform. Lägg ett lager med aubergine lite omlott. Skär osten i små bitar och lägg på cirka hälften av osten och strö även på riven parmesan. Strö över basilikablad som du antingen strimlat eller rivit i bitar. Fortsätt med tomatsås, aubergine, ost och basilika. Avsluta med resten av tomatsåsen och parmesanosten.
6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills osten smält och börjar få lite färg.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar