Annons
Annons

Bakad potatis med laxröra – lättlagat och gott

Bakad potatis med krämig laxröra, så enkelt och gott. Potatisen sköter sig själv i ugnen.
Bakad potatis med laxröra. Foto: Ulrika Pousette
Bakad potatis med laxröra. Foto: Ulrika Pousette

Hur länge sedan är det jag åt bakpotatis? Jag minns faktiskt inte och ändå är det så himla gott. Bara med en klick smör som tillbehör till något. Men det är också gott att servera bakpotatis med olika röror som en enkel rätt. Det är ju väldigt enkel mat också. Potatisen sköter sig helt själv i ugnen. Röran gör du på ett kick.

Välj mjölig potatissort

Det godaste och bästa blir om du väljer en mjölig potatissort, t ex King Edward.  Det behöver inte vara gigantiska potatisar. Det går fortare med mindre potatisar och så kan du servera två eller fler per person. Allra godast blir det om du bakar utan folie i vanlig ugn, då får potatisen ett härligt lite krispigt skal. Bakar man i folie blir potatisen mer som kokt och det kan ta längre tid.

Annons

Så här gör du bakad potatis i ugnen

Sätt ugnen på 225°. Beräkna 1–2 potatisar per portion beroende på storlek. Tvätta och borsta potatisen väl. Skär ett kryss i varje potatis, där du tänker att ovansidan är. Lägg potatisen direkt på ugnsgallret mitt i ugnen med kryssade sidan upp. Baka tills de är mjuka, ca 50 minuter för riktigt strora potatisar och ca 40 minuter för mellanstora. Känn med sticka att de är mjuka. När det är dags att äta är det bara att klämma till och potatisen öppnar sig fint i krysset och röran eller såsen kan läggas i .

Så här bakar du potatis i mikrovågsugn

Mikrovågsugn kan du använda om du har riktigt bråttom. I mikrovågsugn får man beräkna 4–5 minuter för en riktigt stor potatis. Sedan får man multiplicera tiden med antalet potatisar. Kör på full effekt i mikrovågsugnen och känn med sticka att de är klara.

Annons

Rökt laxröra

4 portioner
1 dl finstrimlad purjo- eller salladslök
150–200 g kallrökt lax
1 litet äpple
3 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt
1/2 dl finhackad dill
1–2 msk söt och stark senap eller riven pepparrot
1/2 krm nymald vitpeppar
Tillbehör
citronklyftor och gärna en sallad
Gör så här
Finstrimla löken, tärna laxen och äpplet. Blanda med gräddfil, créme fraiche eller turkisk yoghurt och dill. Smaka av med senap eller pepparrot och lite vitpeppar och om det eventuellt behövs salt. Laxen bidrar ofta med tillräcklig sälta. Servera  gärna med en citronklyfta och en sallad vid sidan om.

Annons

 

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar