Annons

Basilikafyllda dinkelbröd

Dinkelbröd med basilikafyllning med smör och vitlök är bästa brödet till soppa eller på en buffé. Varken smör eller annat pålägg behövs.
Basilikafyllda dinkelbröd
Dinkelbröd fyllda med basilikasmör med vitlök.

I morse var det riktigt kallt här i Malmö och nu längtar jag efter härliga värmande soppor. När jag serverar soppa så är det här det perfekta brödet. Jag fyller det med smör kryddat med basilika och vitlök. Ibland varierar jag med andra fyllningar till exempel ost eller andra örter eller bara vitlökssmör. Det blir extra gott med ekologiskt dinkelmjöl men du kan även baka det med vanligt vetemjöl.

Annons

Bröden kan även frysas

Det blir tre härliga bröd av satsen. Får du bröd över så går de utmärkt att frysa in, så du har till fler soppmiddagar. Det är också perfekta bröd att ha på en buffé, för varken smör eller annat pålägg behövs. Låt bröden tina i plastpåsen och värm gärna på dem en liten stund i 200° om du har haft dem frysta.

 

Basilikafyllda dinkelbröd

3 BRÖD

Inget smör behövs – det finns inuti brödet! Brödet är lättbakat, det är bara jäsningen som tar tid.

25 g jäst
6 dl vatten
1⁄2 dl olivolja
2 tsk salt
ca 16 dl siktat dinkelmjöl, ca 960 g
BASILIKAFYLLNING
1 kruka färsk basilika
100 g smör, rumsvarmt
1⁄2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR
1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Tillsätt oljan och häll blandningen över jästen. Rör eller vispa tills den löst sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta mycket väl till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 1 timme.
2. Fyllning: Hacka basilikan nt, gärna med mixerstav. Blanda basilika, smör, salt och pressad vitlök.
3. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut varje del tunt till en rektang­el. Bred över 1⁄3 av fyllningen och rulla ihop från långsidan. Vrid ändarna åt var sitt håll och gör en knut.
4. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk cirka 30 minuter.
5. Sätt under tiden ugnen på 250°. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 225°. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter.
6. Låt bröden svalna på galler utan duk. Servera dem nygräddade. Du kan även frysa bröden.

Letar du recept på någon enkel soppa, så testa gärna min lättgjorda och goda morotssoppa som jag skrev om för någon månad sedan. Receptet hittar du här.

En solgul och god morotssoppa med ingefära, curry och lime.
En värmande, len och god morotssoppa med ingefära, curry och lime.
Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar