Annons

Blanda goda drinkar som proffset Emil Åreng

Gör proffsiga drinkar hemma. Den prisbelönte bartendern Emil Åreng har tagit fram nya goda drinkar.

 

Emil Åreng, prisbelönt bartender.
Emil Åreng, prisbelönt bartender.

I går hade jag förmånen att få testa Emil Årengs nykomponerade drinkar för LG som tillverkar frysar med ismaskiner på hotell AtSix i Stockholm. Det nya är att nu kan du få helt runda iskulor i hemmafrysen. Jag tänker genast på gröna marmeladkulor, men iskulorna är helt transparenta om de inte fått frysa för snabbt. Emil Åreng är verkligen en superduktig bartender med känsla för smakkombinationer och han använder gärna svenska råvaror i sina drinkar. Han är prisbelönt flera gånger och han har bland annat varit ledare för Cadierbaren på Grand hotel i Stockholm och även blandat drinkar i Go’kväll. Nu är han igång med ett nytt projekt en gigantisk cocktailbar i Umeå med 300 platser i Utopiagallerian, mitt i centrum av Umeå. Cocktailbaren ska öppna den 1 december och jag lovar att komma tillbaka med recension.

Tid för havtorn

Nu är det säsong för havtorn och de växer vid kusten ända längst upp i norra Sverige och även nere i Skåne finns det gott om havtorn.Buskarna är taggiga och bären kan vara svårplockade. Men det finns också frysta havtorn att köpa i butik. Här har Emil komponerat en urläcker drink med bara 3 ingredienser. Havtorn, hjortron och hallon ger smak till de tre drinkarna. Du kan lätt koka en sockerlag med frysta bär efter Emils recept. Sockerlagen håller upp till 6 månader.

Annons
Annons
Lemon Grace ginbaserad drink med havtorn och citron, komponerad av Emil Åreng..
Lemon Grace ginbaserad drink med havtorn och citron, komponerad av Emil Åreng.

Lemom grace

50 ml gin med smak av citrus
20 ml citronjuice
20 ml havtornssockerlag
Glas: coupette
Gör så här:
Skala alla ingredienser och sila upp på 2 iskulor från LG eller stora isbitar i ett coupetteglas
Havtornssockerlag: Värm upp en sockerlag med 700 ml vatten 500 g strösocker. Lägg ner 200 g frysta havtorn och låt stå i 2 timmar så att havtornen verkligen får smälta ner i lagen. Sila lagen och häll över i en flaska. Förvaras i kyl och håller upp till 6 månader.

Annons
Life
Life’s Good, en ginbaserad drink med hallon, signerad Emil Åreng.

Life’s good

30 ml gin
10 ml gul chartreuse
30 ml citronjuice
25 ml hallonsockerlag
10 ml äggvita
1 nypa salt
Glas: coupette
Gör så här
Skala alla ingredienser utan is i 5 sekunder. Tillsätt is och skaka i 10 sekunder. Sila upp i ett kylt coupetteglas med 2 stora LG isbollar eller stora isbitar.
Hallonsockerlag: Koka upp 200 g frysta hallon, 700 ml vatten. Låt det gå tills hallonen tappar färg. Sila bort hallonen och tillsätt därefter 500 g strösocker. Låt sockret lösas upp i hallonvattnet. Sila lagen och häll över i en flaska. Förvara i kyl och håller upp till 6 månader.

Det är bra med stora isbitar i drinkar för de smälter långsammare.
Det är bra med stora isbitar i drinkar för de smälter långsammare.
Annons

 

Emil förevisar den häftiga runda iskulan som är en innovation från LG.
Emil förevisar den häftiga runda iskulan som är en innovation från LG..
Isbollar från LG-frys.
Isbollar från LG-frys.
LG signature, en drink med bourbon, hjortron och fläder av Emil Åreng.
LG signature, en drink med bourbon, hjortron och fläder av Emil Åreng.
Annons

LG signature

30 ml bourbon
10 ml fläderlikör
30 ml citronjuice
20 ml hjortronsockerlag
100 ml sodavatten
Glas: highball
Gör så här
Skaka alla ingredienser förutom soda tillsammans med is i 10 sekunder. Sila upp i ett highballglas fyllt med LG isbollar eller stora isbitar. Toppa med soda och rör om.
Hjortronsockerlag: Värm upp en sockerlag med 700 ml vatten och 500 g strösocker. Lägg ner hjortron och låt stå i 2 timmar eller längre  så att hjortronen verkligen får smälta ner i lagen. Sila lagen och häll över i en flaska. Förvara i kyl och håller upp till 6 månader.

Läckra drinktilltugg

Hotel AtSix hade lagat goda drinktilltugg.

Annons
Broccoli med parmesan
Friterad broccoli med parmesan.
Tunnbröd med smetana löjrom, hackad rödlök och gräslök samt några röda oxalisblad.
Tunnbröd med smetana löjrom, hackad rödlök och gräslök samt några röda oxalisblad.
Läckra friterade skaldjursbollar.
Läckra friterade skaldjursbollar.
Drink med utsikt. Utsikten från hotell AtSix i Stockholm är magnifik.
Drink med utsikt. Utsikten från hotell AtSix i Stockholm är magnifik.
Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar