Annons

Brownievåfflor med kolasås och glass

Bjud på läckra brownivåfflor med glass och kolasås. De ser ut som våfflor men smakar som en läcker brownie och serverade med glass och kolasås blir det extra gott.
Chokladvåffla med kolasås och glass. Foto: Fabian Björk
Chokladvåffla med kolasås och glass. Recept: Sanna Kekälainen. Foto: Fabian Björk

I morgon är det den våffeldagen. Har du missat de smaskiga brownievåfflorna vi hade i nummer 3 av Matmagasinet? I det numret finns ännu fler smaskiga våffelrecept. Men här får du receptet på de goda Brownievåfflor om du missat. Jag har testat och de är supergoda och egentligen något helt annat än vanliga våfflor. Servera med vaniljglass och gärna kolasås. Hallon eller inlagda körsbär passar också bara att servera till.

Bästa frasvåfflorna

Vill du hellre ha äkta frasvåfflor som du kan kombinera med både söta och salta tillbehör. Längst ner i inlägget under bilden på frasvåfflan hittar du en länk till det bästa receptet. Jag lovar de är så frasiga och goda och det enda du behöver är grädde, mjöl och smör. Salt och vatten har du säkert hemma. Finns ingen anledning att köpa färdig våffelsmet, det är så enkelt att göra själv och blir så mycket godare. Jag gillar när de är så där lätta, frasiga och supergoda, behövs bara lite socker att strö på. Men grädde och hemgjord sylt gör det ju riktigt lyxigt och gott.

Annons

Brownievåfflor med glass och kolasås

Brownies och färska våfflor är en oslagbar kombination. Servera med smarriga tillbehör.
4–5 stycken
Tid: 25 minuter
100 g mörk choklad
50 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 stora ägg
smör till gräddning
Tillbehör
vaniljglass
kolasås, t ex dulce de leche
vispad grädde
ev strössel
Gör så här
1. Hacka chokladen grovt. Smält hälften av den och smöret i en skål över ett vattenbad. Ta skålen från värmen och tillsätt resten av chokladen och rör tills blandningen är jämn och slät.
2. Blanda mjöl, socker, kakao och bakpulver i en skål. Vispa äggen med elvisp i en annan stor skål. Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten, lite i taget. Rör till sist ner den flytande chokladblandningen i degen med en sked.
3. Värm våffeljärnet. Pensla det med smör, häll på smet och grädda varje våffla 4–6 minuter. Lägg dem på galler.
4. Servera nygräddade våfflor med glass, kolasås, vispad grädde och strössel.

Annons

 

Annons

 

Bästa frasvåfflorna med hemgjord sylt och grädde.
Bästa frasvåfflorna med hemgjord sylt och grädde.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar