Annons

Bruschetta, biff och bearnaisesås, rabarberpaj

Bjud på en helgmeny med tomatbruschetta till förrätt, sedan biff och hemgjord bearnaisesås. Det är alls inte svårt att göra med mitt smarta knep. Till dessert blir det rabarbersmulpaj med kokoschips och vaniljglass.
Biff med bearnaisesås, potatis, sparris och morötter. Foto: Carin Pålsson
Biff med bearnaisesås, potatis, sparris och morötter. Foto: Carin Pålsson

Helmgeny

Bruschetta med tomat
*
Grillad biff, bearnaisesås och primörer
*
Rabarbersmulpaj med kokoschips

Den här våren kommer ingen att glömma, det är jag säker på. Så trist det är att inte kunna umgås med nära och kära, men det är bara att hålla i  och hoppas att vi kan lätta på restriktionerna längre fram. Men det behöver inte hindra oss från att äta gott. God mat är en lisa för själen också.

Annons

Helgmeny med vårkänsla

Det verkar som att hela landet har haft vårkänning även om det i norr fortfarande är snö kvar. Så den här veckan blir det en helgmeny med vårkänsla. Den som kan och har kan plocka fram grillen. Till förrätt blir det en bruschetta med tomater. Det är alltid lika gott. När jag hade en semestervecka i Toscana för något år sedan fick vi det som start varje dag och jag tröttnade aldrig på det. Välj gärna små söta tomater och extra fint blir det med olika färger på tomaterna.

Så lyckas du bearnaisesåsen

Till huvudrätt blir det en grillad biff. Om du inte har egen grill går det bra att grilla i grillpanna på spisen. Det ger också fin grillsmak. Självklart är det inte fel att steka biffen heller. Som pricken över i gör jag en bearnaisesås. Jag köper aldrig färdig bearnaisesås. Ingredienserna har jag alltid hemma. Det är inte alls svårt att göra, men jag har ett knep för att alltid lyckas. Jag använder rumsvarmt smör i stället för skirat. Det gör att den inte blir lika fet och risken att den skär sig är minimal. Har du inte färsk dragon så går det bra med torkad. Till biffen serverar jag små potatisar med sparris och späda morötter. Färskpotatisen har börjat komma men det finns också fina små potatisar som brukar kallas lite olika  t ex delikatesspotatis eller smått&gott. De är utmärkta att använda. Sparrisen är också på intågande och vi får vänta några veckor innan det är dags för den svenska sparrisen men det finns fin sparris från södra Europa. Sparris är väl något som ger vårkänsla.
Önskar er alla en fin helg och hoppas att ni får njuta av vårsol och god mat!

Annons
Annons
Bruschetta med tomat. Foto: Carin Pålsson
Bruschetta med tomat. Foto: Carin Pålsson

Bruschetta med tomat

6 stycken
Tid: 10 minuter
1 vitlöksklyfta
6 skivor surdegslevain
600 g cocktailtomater, gärna i olika färger
2 salladslökar
½ kruka basilika
½ dl olivolja
nymald svartpeppar
flingsalt
Gör så här
1. Halvera vitlöksklyftan. Gnid in bröden på båda sidor med den. Gnid även in en skål, där du kan blanda salladen, med den halverade vitlöksklyftan.
2. Halvera tomaterna och lägg dem i skålen. Skiva salladslöken och blanda med tomaterna. Grov­hacka basilikabladen och blanda ner dem också. Häll på olivoljan och vrid rejält med svartpeppar över bruschettan.
3. Grilla bröden på båda sidor över het glödbädd eller i en grillpanna. Fördela tomaterna på bröden och strö över flingsalt.

Annons
Biff med bearnaisesås, potatis, sparris och morötter. Foto: Carin Pålsson
Biff med bearnaisesås, potatis, sparris och morötter. Foto: Carin Pålsson

Grillad biff och bearnaisesås

Bearnaisesås är inte alls svårt, följ bara det här enkla receptet. Knepet är att använda rumsvarmt smör i stället för skirat.
6 portioner
Tid: 40 minuter
6 hängmörade ryggbiffar eller entrecôter, ca 1 kg
olivolja
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
Bearnaisesås
150 g smör, rumsvarmt
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
6 vitpepparkorn
2 stjälkar av fransk dragon eller persiljestjälkar
1 finhackad schalottenlök
1 msk finhackad färsk fransk dragon eller 1 tsk torkad
3 stora äggulor
ca 2 krm salt
Tillbehör
1 kg små potatis, t ex smått&gott, delikatess- eller färskpotatis
1 knippe sparris, ca 250 g
4 små morötter
flingsalt
Gör så här
1. Borsta och skrubba potatisen väl. Ansa sparrisen och skär den i bitar. Skala morötterna och skär dem i slantar. Koka potatisen i lättsaltat vatten 15–20 minuter. Låt morötterna koka med några minuter mot slutet. Koka sparrisstjälkarna cirka 2 minuter och sparrisknopparna 1 minut. Häll av kokvattnet och låt ånga av. Blanda alltsammans försiktigt.
2. Bearnaisesås: Låt smöret bli rumsvarmt. Koka upp vinäger, vatten, vitpepparkorn, dragonstjälkar och lök i en liten kastrull. Koka ihop tills cirka 2 msk återstår. Sila av och spara vätskan. Häll tillbaks reduktionen
i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa samman över svag värme till en tjock kräm, gör det över vattenbad om du är ovan.
3. Ta kastrullen från värmen och vispa ner det rumsvarma smöret klickvis till en tjock sås. Smaka av med salt och hackad dragon och eventuellt någon droppe vinäger om du vill ha mer syra.
4. Pensla biffarna med lite olivolja och grilla dem några minuter på var sida över het glöd eller i grillpanna. Salta och peppra under tiden.
5. Servera biffarna nygrillade med potatisen, grönsakerna och bearnaisesåsen.

Tips!
Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad vid 45°.

Annons
Rabarbersmulpaj med kokoschips. Foto: Carin Pålsson
Rabarbersmulpaj med kokoschips. Foto: Carin Pålsson

Rabarbersmulpaj med kokoschips

Lätt och snabbt gör du den här smulpajen som har ett härligt crunchigt täcke. Vaniljglass är gott att servera till.
6 portioner
Tid: 10 minuter + 15 minuter i ugn
600 g rabarber
½ dl strösocker
Kokostäcke
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
3 dl kokoschips, ca 75 g
Tillbehör
vaniljglass
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Ansa rabarbern och skär den i bitar. Blanda bitarna med sockret. Fördela dem i ugnssäkra portionsformar eller i en ugnsform.
3. Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Blanda ner vetemjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt sockret och kokoschipsen.
4. Fördela blandningen över rabarbern.
5. Grädda 15–20 minuter i nedre delen av ugnen tills smultäcket fått fin färg.

 

Annons

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar