Annons

Bruschetta med krämig tomatsill à la Frida Ronge

Frida Ronge på restaurang TAK i Stockholm bjuder på sillbruschetta och andra spännande rätter med sill.
Sillbruschetta à la Frida Ronge på restaurang TAK i Stockholm.
Sillbruschetta à la Frida Ronge på restaurang TAK i Stockholm.

Jag älskar sill och i veckan var jag bjuden på silllunch av Abba seafood på restaurang TAK i Stockholm, där Frida Ronge kreerat nya spännande rätter med sill. När jag pluggade i Uppsala firade vi alltid våren med en sillunch. Varför inte starta redan i helgen, för nu känns det som att våren nästan är här.

Annons
Frida Ronge från restaurang TAK och Bengt ”Beje” Lorentsson från Abba seafood pratar sill.
Annons

Frida vill förnya sillsalladen så det blev en sill med asiatiska smaker av bland annat risvinäger, mirin, lime och koriander som serverades i en skål med späda salladsblad och örter.

Sillsallad på nytt vis.

Att sill kan ätas som temakirullar var spännande och supergott. På noribladen serverades sushiris,  Abbas nya sill 2019 som är smaksatt med bland anant earl grey och honung. och så var gurka, puffat ris, rosépeppar och shisoblad, Sedan hade hon infuserat en majonnäs med earlgrey och sedan var det bara att rulla ihop och äta. Det blev min klara favorit.

Annons
Spänannde med sill i temakirulle och smaksättning av earl grey.
Spänannde med sill i temakirulle och smaksättning av earl grey i både sill och majonnäs.

Men som avslutning blev det en varm bruschetta med en krämig och lite het chilisill också mycket gott och här får ni Fridas recept.  Sillen kan förstås ätas på vanligt vis till potatis, ägg eller knäckebröd.

 

Annons

Bruchetta med krämig röd tomat- och chilisill à la Frida Ronge

– Hetta och sälta ackompanjerar sill i en krämig tomatbas mycket väl genom chili och kaprisbär i stället för salt, vilket även skapar textur. Ett ytterligare serveringsförslag är att lägga sillen på grillat surdegsbröd. Något jag själv funderar på att sätta på menyn här på TAK, säger Frida Ronge.
ca 6 portioner
3 stora skivor surdegsbröd
1 paket Abba 5-minuterssill, hela filéer
2 dl majonnäs
2 msk sriracha chilisås
1 färsk röd chili
2 msk tomatpuré
2 tomater
2 nypor svartpeppar
3 msk kapris eller kaprisbär
Garnering
färsk tomat
shisoblad
chiliflakes som garnityr
Gör så här
1. Skär tomaten i skidor och ta bort kärnhuset. Skär chilin i små bitar, smaka av så chilin är lagom stark och anpassa efter egen preferens av hetta och skär sillen i bitar. Blanda majonnäs, tomatpuré, sriachachilisås till en jämn sås och lägg i sillen, tomatskidor, färsk chili, svartpeppar och kapris. Placera allt i en burk. Toppa eventuellt med lite färsk chili och chiliflakes.
2. Rosta skivorna av surdegsbrödet, halvera dem. Toppa med den krämiga sillen och tunt skivad och riven färsk tomat och fint strimlade shisoblad.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar