Annons

Buffé för många

I går var det en ovanligt rolig dag på jobbet. Jag bjöd på buffé inför våren och sommaren. I köket satt Claes Malmberg och Marianne Mörk och berättade roligheter.
Inför sändningen av Go
Inför sändningen av Go’kväll 8 maj.

I går var det en ovanligt rolig dag på jobbet. Det är alltid roligt att vara uppe i tv-huset i Umeå. Men i går var det extra kul. Tänk er att ha både Marianne Mörk och Claes Malmberg sittande i köket samtidigt som de berättar anekdoter och det bara bubblar ut roligheter från deras munnar. Jag hade velat ha mer tid att prata med dem, för de var precis så där gemytliga och trevliga som de verkar när man ser dem i rutan.

Annons

Extra roligt var det också att maten blev så uppskattad av alla provsmakare och i går var det extra många och det passade ju bra, för jag hade ju lagat en minibuffé för 10 personer.

Buffé som kan lagas till många

Jag ville göra enkel mat som kan passa nu när det är tid för vårens och sommarens fester. Hur många är det inte som ska laga studentbuffé, födelsedagsbuffé eller dop i vår? Jag läste att det är cirka 100 000 ungdomar som ska ta studenten i år.

Annons

En lättlagad vetesallad med bönor är en perfekt bas på buffébordet,  Den passar perfekt till både kött och fisk, t ex rökt  lax men också ett bra alternativ till vegetarianer.  I går gjorde jag sallladen på kamutvete som är en favorit, det har bra tuggmotstånd och mycket god smak och är inte klibbigt. Som pricken över i en universalsås som passar till det mesta. En utmärkt sås på en buffé. Den här gången gjorde jag den på turkisk yoghurt som har en fin krämighet och syra. Här hittar du recepten på salladen och såsen.

Solgul sallad med kamutvete, bönor och grönsaker.
Solgul sallad med kamutvete, bönor och grönsaker.

Det blev en dubbelmarinerad fläskfilé så mör att den nästan smälter i munnen. Enkel att göra och du kan dubbla receptet flera gånger om. Först ligger filén i en saltlake med vitlök, rosmarin och peppar. Sedan marineras den en gång till med olivolja, citron och rosmarin. Det blir så himla gott!

Dubbelmarinerad fläskfilé så mör att den nästan smälter i munnen.
Dubbelmarinerad fläskfilé, så mör att den nästan smälter i munnen.
Annons

 

Basilikasås – en riktig universalsås som passar på buffé. Den är god till kött, fisk och grönt.
Basilikasås – en riktig universalsås som passar på buffé. Den är god till kött, fisk och grönt.

Slutet gott

Till god avslutning en suverän paj som verkligen blev uppskattad i går. Jag gör en god botten med kakao och först förgräddas den och sedan gör jag en enkel kräm med apelsin som passar så bra till choklad. Pajen är enkel att göra och du kan göra den helt klar dagen innan, sedan är det bara att garnera med jordgubbar inför serveringen. Längre in på säsongen när hallonen mognat kan du ta dem i stället för jordgubbar. Det blir också supergott! Receptet till chokladpajen hittar du här.

Jordgubbspaj med apelsinkräm och chokladbotten.
Jordgubbspaj med apelsinkräm och chokladbotten.
Annons

 

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar