Annons

Bulgogi-lättlagad lövbiff på koreanskt vis

Bjud på en lättlagad kötträtt med marinerade böngroddar, chiligurka och friterade bananer med ingefärssås till dessert.
Bulgogi -snabblagad koreansk kötträtt med lövbiff eller entrecôte. Foto: Linus Hallgren
Bulgogi -snabblagad koreansk kötträtt med lövbiff eller entrecôte. Foto: Linus Hallgren

Helgmeny

Bulgogi – koreansk lövbiffsrätt med marinerade böngroddar, chilimarinerad gurka och ris

*
Friterade bananmed ingefärssås och vaniljglass

1983 gjorde jag mitt första matreportage, det var på restaurang Arirang på Luntmakargatan i Stockholm. Restaurangen ligger fortfarnade kvar på samma ställe och många rätter i menyn är precis desamma.  Inte många andra restauranger som kan skryta med det. Det var den första koreanska restaurangen i Sverige och drivs fortfarande av samma familj. Koreanska restauranger är än i dag inte så vanliga förutom i storstäderna. Men du kan lätt laga en koreansk kötträtt med lövbiff eller tunt skivad entrecôte. Den här rätten från restaurang Arirang har hängt med mig ända sedan 1983. Den är så enkel att göra men smakar underbart gott tillsammans med ris. Till serveras marinerade böngroddar och chilimarinerad gurka som på korenskt vis. Alla ingredienser hittar du i den vanliga butiken.  Till dessert blir det friterade bananer med ingefärssås och vaniljglass.

Annons
Annons

Önskar er alla en fin helg!

Bulgogi- snabblagad koreansk kötträtt

4 portioner
Tid: 20 minuter + marinering 30 minuter

Annons

600 g tunt skivad entrecôte eller marmorerat lövbiff av innanlår
olja till stekning
Marinad
4 msk koreansk eller japansk soja
1 msk strösocker
1 msk sesamolja
2 msk sesamfrön
½ tsk nymald svartpeppar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finriven ingefära
3 salladslökar, tunt skivade
Tillbehör
200 g färska champinjoner, skivade
kokt rundkornigt ris
chilimarinerad gurka, se recept nedan
marinerade böngroddar, se recept nedan
ev tunt skivad salladslök och chili till garnering
Gör så här
1. Be att butiken skivar köttet, i annat fall är det lättast att först frysa det ett tag så går det lättare att skiva det tunt. Skär sedan köttet i cirka 3×8 cm bitar.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och marinera 30–60 minuter.
3. Traditionellt grillas köttet direkt vid bordet på en bulgogigrill. Men det fungerar också bra att steka i stekpanna med olja. Stek bara några minuter i het panna,  tillsammans med salladslöken och champinjoner. Häll på marinaden mot slutet.
4. Servera med ris, marinerade böngroddar och chilimarinerad gurka.

Marinerade böngroddar

ca 200 g färska mungbönsgroddar
1 salladslök, tunt skivad
½ msk sesamolja
2 krm salt
1 msk sesamfrön, gärna rostade
Gör så här
Blanda groddar, salladslök, sesamolja och salt. Låt stå en stund och strö över rostade sesamfrön vid serveringen.

Chilimarinerad gurka

1 stor gurka
1 tsk salt
½–1 röd chili, t ex spansk peppar
1 salladslök, tunt skivad
½ msk ättiksprit, 12 %
½ msk strösocker
Gör så här
1.  Skiva gurkan tunt. Lägg skivorna i en skål och salta. Låt stå minst ½ timme. Rör om då och då.
2. Finhacka chilin, ta bort mellanväggar och kärnor om du inte vill ha så mycket stryka. Häll av vätskan och pressa gurkan i en sil så att du får bort vätskan. Blanda gurka, salladslök, chili, ättiksprit och socker. Låt stå minst 10 minuter och rör om någon gång under tiden.

Annons

 

Friterad banan med ingefärssås och vaniljglass. Foto: Linus Hallgren
Friterad banan med ingefärssås och vaniljglass. Foto: Linus Hallgren

Friterad banan med ingefärssås

4 portioner
Tid: 10 minuter
neutral olja till fritering
4 ekologiska bananer
Frityrsmet
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1½ dl vatten
Ingefärssås
½–1 tsk finriven färsk ingefära
½ dl ljus ekologisk sirap
vaniljglass eller lättvispad grädde
Gör så här
1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt vattnet och vispa samman till en jämn smet.
2. Riv ingefäran mycket fint och smaksätt rörsockersirapen med den.
3. Hetta upp oljan till 175°.
4. Skala bananerna och halvera dem. Doppa dem i frityrsmeten. Fritera dem i omgångar några minuter tills de har fin färg. Servera genast med vaniljglass eller grädde och ringla ingefärssås över vid serveringen.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar