[caption id="attachment_7870" align="alignnone" width="800"] Bulgogi -snabblagad koreansk kötträtt med lövbiff eller entrecôte. Foto: Linus Hallgren[/caption] Helgmeny Bulgogi - koreansk lövbiffsrätt med marinerade böngroddar, chilimarinerad gurka och ris * Friterade bananmed ingefärssås och vaniljglass 1983 gjorde jag mitt första matreportage, det var på restaurang Arirang på Luntmakargatan i Stockholm. Restaurangen ligger fortfarnade kvar på samma ställe och många rätter i menyn är precis desamma. Inte många andra restauranger som kan skryta med det. Det var den första koreanska restaurangen i Sverige och drivs fortfarande av samma familj. Koreanska restauranger är än i dag inte så vanliga förutom i storstäderna. Men du kan lätt laga en koreansk kötträtt med lövbiff eller tunt skivad entrecôte. Den här rätten från restaurang Arirang har hängt med mig ända sedan 1983. Den är så enkel att göra men smakar underbart gott tillsammans med ris. Till serveras marinerade böngroddar och chilimarinerad gurka som på korenskt vis. Alla ingredienser hittar du i den vanliga butiken. Till dessert blir det friterade bananer med ingefärssås och vaniljglass. Önskar er alla en fin helg! Bulgogi- snabblagad koreansk kötträtt 4 portioner Tid: 20 minuter + marinering 30 minuter 600 g tunt skivad entrecôte eller marmorerat lövbiff av innanlår olja till stekning Marinad 4 msk koreansk eller japansk soja 1 msk strösocker 1 msk sesamolja 2 msk sesamfrön ½ tsk nymald svartpeppar 2 finhackade vitlöksklyftor 1 msk finriven ingefära 3 salladslökar, tunt skivade Tillbehör 200 g färska champinjoner, skivade kokt rundkornigt ris chilimarinerad gurka, se recept nedan marinerade böngroddar, se recept nedan ev tunt skivad salladslök och chili till garnering Gör så här 1. Be att butiken skivar köttet, i annat fall är det lättast att först frysa det ett tag så går det lättare att skiva det tunt. Skär sedan köttet i cirka 3x8 cm bitar. 2. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och marinera 30–60 minuter. 3. Traditionellt grillas köttet direkt vid bordet på en bulgogigrill. Men det fungerar också bra att steka i stekpanna med olja. Stek bara några minuter i het panna, tillsammans med salladslöken och champinjoner. Häll på marinaden mot slutet. 4. Servera med ris, marinerade böngroddar och chilimarinerad gurka. Marinerade böngroddar ca 200 g färska mungbönsgroddar 1 salladslök, tunt skivad ½ msk sesamolja 2 krm salt 1 msk sesamfrön, gärna rostade Gör så här Blanda groddar, salladslök, sesamolja och salt. Låt stå en stund och strö över rostade sesamfrön vid serveringen. Chilimarinerad gurka 1 stor gurka 1 tsk salt ½–1 röd chili, t ex spansk peppar 1 salladslök, tunt skivad ½ msk ättiksprit, 12 % ½ msk strösocker Gör så här 1. Skiva gurkan tunt. Lägg skivorna i en skål och salta. Låt stå minst ½ timme. Rör om då och då. 2. Finhacka chilin, ta bort mellanväggar och kärnor om du inte vill ha så mycket stryka. Häll av vätskan och pressa gurkan i en sil så att du får bort vätskan. Blanda gurka, salladslök, chili, ättiksprit och socker. Låt stå minst 10 minuter och rör om någon gång under tiden. [caption id="attachment_7873" align="alignnone" width="800"] Friterad banan med ingefärssås och vaniljglass. Foto: Linus Hallgren[/caption] Friterad banan med ingefärssås 4 portioner Tid: 10 minuter neutral olja till fritering 4 ekologiska bananer Frityrsmet 2 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1½ dl vatten Ingefärssås ½–1 tsk finriven färsk ingefära ½ dl ljus ekologisk sirap vaniljglass eller lättvispad grädde Gör så här 1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt vattnet och vispa samman till en jämn smet. 2. Riv ingefäran mycket fint och smaksätt rörsockersirapen med den. 3. Hetta upp oljan till 175°. 4. Skala bananerna och halvera dem. Doppa dem i frityrsmeten. Fritera dem i omgångar några minuter tills de har fin färg. Servera genast med vaniljglass eller grädde och ringla ingefärssås över vid serveringen.