Annons
Annons

Butterkaka, lussekatter, bullar av 1 saffransdeg

Baka smart - av en enda saffransdeg blir det maffig butterkaka, saftiga lussekatter och smaskiga bullar.
Ljuvligt god saffransbutterkaka med vaniljkräm och kanelsmör. Foto: Ulrika Pousette
Ljuvligt god saffransbutterkaka med vaniljkräm och kanelsmör. Foto: Ulrika Pousette

Goda saftiga lussekatter, festlig saffranskaka och smaskiga bullar bakar du av en enda deg. Baka, ät och njut på söndag är det första advent!

Annons

Saffransbutterkaka, saffransbullar och lussekatter

Av en enda deg blir det en härlig butterkaka, 10 äckra bullar och 20 traditionella lussekatter. Dubbla fyllningen om du inte vill göra lussekatter.

1 butterkaka, 10 bullar och 20 lussekatter
2 kuvert saffran, 1 g
½ tsk salt
1 msk okryddad sprit
50 g jäst för söta degar
6 dl mjölk
175 g rumsvarmt smör
2 dl vit sirap eller strösocker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
ca 19 dl vetemjöl, ca 1,1 kg
Vaniljkräm
1½ dl mjölk, 3 %
1 påse marsanpulver för kokning
2 msk strösocker
Kanelsmör
50 g rumsvarmt smör
½ tsk mald kanel
½ tsk nystött kardemumma
2 msk strösocker
Till pensling och garnering
russin blötlagda i varmt vatten
1 uppvispat ägg
1 dl mandelspån
Glasyr
2 dl florsocker
lite vatten
Gör så här
1. Blötlägg russinen till ganeringen i varmt vatten så bränns de inte under gräddningen. Stöt saffranet tillsammans med saltet. Häll på sprit och låt stå minst 30 minuter så att saffranssmaken dras ur ordentligt.
2. Vispa samman allt till vaniljkrämen och koka upp. Kyl krämen under lock. Blanda kanelsmöret.
3. Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37°. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör i klickar, sirap, kardemumma och ägg. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
4. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den blir smidig.
5. Strö över lite mjöl och låt jäsa under plastfolie eller bakduk cirka 45 minuter.
6. Ta upp och arbeta samman degen. Kavla hälften av degen till en stor kaka, cirka 60×30 cm. Bred på kanelsmör och vaniljkräm. Rulla ihop från långsidan och skär halva rullen i 8–10 bitar som vardera är 3–4 cm breda.
7. Klä en form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ställ bitarna i formen. Skär resten av rullen till 1–2 cm stora bitar och ställ i bullformar.

Annons
Annons
Saffransbullar med kanelsmör. Foto: Ulrika Pousette
Saffransbullar med kanelsmör. Foto: Ulrika Pousette

Forma andra hälften av degen till lussekatter. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
8. Pensla med ägg. Sätt russin i katterna och strö mandelspån på kakan och bullarna.
9. Grädda bullarna och lussekatterna mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de fått fin färg, och saffranskakan längst ner i ugnen cirka 30 minuter. Täck med folie mot slutet om kakan verkar bli för mörk.
10. Rör ihop florsocker med lite vatten och ringla över butterkakan och bullarna när de kallnat. Ska du frysa bullar och butterkaka är det bättre att vänta med glasyren till efter att de har tinat.

Annons
Saftiga klassiska lussekatter. Foto: Ulrika Pousette
Saftiga klassiska lussekatter. Foto: Ulrika Pousette

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar