Annons

Champagne i cocktail och till maten

Champagne drycken som passar till det mesta och kan blandas till en god cocktail.

 

Moet&Chandon Imperial fyller150 år.
Moët&Chandon Imperial fyller 150 i år.

I morgon är det meningen att jag ska åka till Champagne med Matmagasinets läsare. Men det är nervöst kan jag säga. SAS-piloterna hotar ju med att strejk ska utbryta i morgon. Så än så länge vet vi inte om vi kommer iväg. Men ni får följa mig på Instagram så får ni se hur det blir och om det blir resa lovar jag att lägga upp på Instagram från våra studiebesök. Jag hinner kanske inte blogga under resan. Men jag njöt av champagnelunch redan för några veckor sedan på Kastellholmen i Stockholm.

Annons
Moët&Chandon intog Kastellholmen i Stockholm för några veckor sedan.
Inte Frankrike utan Moët&Chandon intog Kastellholmen i Stockholm för några veckor sedan.
Annons

Champagnelunch i Stockholm

För några veckor sedan förvandlas en del av Kastellholmen till ett litet ”champagneslott”. Moët&Chandon bjöd in till champagnelunch för att fira att deras non-vintage fyller 150 år. Den lanserades 1869 som en markering för 100-årsjubiléet av Napoleons födelse, han gillade nämligen deras champagne och var god vän med ägaren Jean-Remy Moët.

Vi var ett antal inbjudna mat- och dryckesjournalister och som start bjöds en god champagnecocktail och till den serverades lättpocherade ostron med äpple, profiterol med parmesankräm och lite Perigord-tryffel, saltmarinerad makrill med oscietra-kaviar och 63 graders bakade ägg med bland annat rökt torskrom. Ja, ni förstår själva hur lyxigt och gott det var. Det var Operakällaren som hade lagat maten.

Coctial Impèrial 1869.
Coctial Impèrial 1869.

Coctail Impérial 1869

Det är inte ofta jag druckit cocktail på champagne. Den här cocktailen har tagits fram för att fira att Moët&Chandons signaturchampagne, Brut Imperial. Friska toner tillsammans med bitterhet från grapefrukt och sötma från agavesirap matchar brödigheten i champagnen.

Annons

Till 1 glas
15 ml agavesirap
2 stänk grapefruktbitter
1 stänk apelsinblomsvatten
100 ml Moët&Chandon Brut Imperial
Gör så här
Häll ingredienserna i ett coupeglas och toppa med champagne. Garnera med en kvist av brudslöja.

 

Pocherade ostron med äpple och krasse.
63 graders ägg med bland annat rökt torskrom och friterade potatisstrimlor.

 

Annons

 

Smörbakad skrei med fyra varianter av kål.
Smörbakad skrei med fyra varianter av kål.

Till huvudrätt serverades en smörbakad skrei med grillad spetskål, mild och len kålkräm, krispig rödkål, friterad svartkål, picklad lök och en beurre blanc infuserad med ingefära. Det var så himla gott och passade utmärkt till Imperial-champagnen.

Fransk ostbricka.
Fransk ostbricka med Charolais, Brillat Savarin och lagrad Comté.

Sedan blev det tre franska favoritostar: 18 månaders lagrad Comté, Brillat Savarin och Charolais till fruktmarmelad och krispiga bröd. Till ostarna testade vi Moët&Chandons Vintage 2012. Det året var ett mycket märkligt år i Champagne med många vädermässiga prövningar. Men sedan kom augusti och druvorna kunde mogna tack vare att det var varmt och torrt väder. Sedan visade det sig att druvorna som skördades i september var både sötare och innehöll mer syra än de tio senaste åren.

Annons

Ja, det var en riktigt härlig lunch som ni säkert förstår, nu ser jag fram emot att få åka iväg till Champagne i morgon och få njuta av fler franska luncher och middagar. Vi kommer att besöka flera producenter av champagne och lokala matproducenter. Ska bli så roligt.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar