Annons

Cheesecake med blåbär, vit choklad och kokos

Imponera med en maffig cheesecake. Än är det inte blåbärssäsong, men den här maffiga cheescaken kan du göra med frysta blåbär.
Blåbärscheesecake med vit choklad och kokos. Foto: Aller Media AB ur Härlig sommarmat.
Blåbärscheesecake med vit choklad och kokos. Foto: Aller Media ur Härlig sommarmat.

 

Har ni också fått sommarkänslor? Nu längtar jag efter alla sommarbär. Här ska ni få recept på en riktigt maffig och härlig cheesecake som ni kan göra redan nu med frysta blåbär. Till garneringen är det bra om du köper färska blåbär eller så kan du utesluta dem, för det är även ett gott gelé av frysta blåbär på toppen.

Annons
Annons

Cheescaken blir gigantastisk och fantastisk god med vit choklad och kokos tillsammans med blåbären. Receptet är inte mitt från början, utan jag har bara provbakat och justerat så att allt stämmer. Det är ett recept som vi kommer att ge ut snart. Men för att ni inte ska behöva vänta tills dess kommer det här och som sagt det fungerar bra med frysta blåbär. Det är lite pyssel med att göra den, men du får lön för mödan och det blir en proffsig tårta du kan imponerar med. Kanske är något att göra till nationaldagen på lördag.

Cheesecake med blåbär, kokos & vit choklad

10–12 bitar
Botten
400 g digestivekex
200 g smör
1 dl kokosflingor, ca 30 g
Fyllning
8 gelatinblad
400 g färskost, ex philadelphia
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
200 g blåbär
200 g vit choklad
1½ dl kokosflingor, ca 50 g
Blåbärsgelé
3 gelatinblad
100 g blåbär
1 dl strösocker
½ dl vatten
Garnering
färska blåbär, ca 125 g
Gör så här
1. Botten: Mixa kexen fint i matberedare eller krossa dem i plastpåse med en kavel. Smält smöret och blanda med kexsmulorna och kokosflingor. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form 26 cm i diameter. Tryck ut degen i botten och på kanten. Ställ i kyl.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Rör ihop färskost, flor- och vaniljsocker. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Dela upp krämen i två delar.
3. Mixa blåbären till en puré och vänd ner i den ena delen av krämen. Krama ur 5 gelatinblad och smält dem i en liten kastrull. Blanda ner 1–2 dl av blåbärskrämen och vänd sedan ner i resten av blåbärskrämen. Häll den över kexbottnen och ställ i kyl ca 1 timme.
4. Smält den vita chokladen över vattenbad. Krama ur och smält 3 gelatinblad i en liten kastrull. Blanda med 1–2 dl av gräddkrämen i gelatinet och blanda sedan med den smälta chokladen till en jämn smet. Blanda sedan med resten av krämen. Fördela den ovanpå blåbärsfyllningen. Ställ i kyl minst 1 timme.
5. Blåbärsgelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Mixa blåbären till puré. Värm blåbärspuré, socker och vatten. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta däri. Låt svalna till den är som ovispad äggvita.
6. Häll den avsvalnade geléen över den stelnade fyllningen. Garnera med färska blåbär, kan uteslutas. Låt stå kallt ytterligare några timmar.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar