Annons

Chipsen i frysen?

Morgonen började med pressfrukost med frystips.

Dagens lyxiga frukost med gott surdegsbröd fyllt med gravad lax, mozzarella, färsk spenat och ägg och så en chiapudding med blåbär i botten.

Dagen började bra först en promenad genom Stockholm och sedan en god frukost på Urban Deli på Sveavägen 44 i Stockholm. Coolt ställe om ni inte varit där. Restaurang, butik och god färdigmat.Utsikten från terassen var fantastisk även om det var riktigt gråmulet.

Annons
Annons

Men jag var bjuden på pressfrukost av Garant som är ett eget varumäke i Axfood butikerna. De vill slå ett slag för att frysen ska vara förvaringskälla i stället för att vi ska slänga mat. Det är bra tycker jag också. Hade varit mer intressant om de hade bjudit på frukost från frysen i stället för den lyxiga mackan och chiapuddingen Matjournalisten och kokboksförfattaren Jonas Cramby är ansiktet i deras nya kampanj. Det var roligt att träffa honom, han har tidigare skrivit krönikor i Matmagasinet, men vi har bara talats vid per telefon.  Själv fryser jag ofta in saker för att de inte ska bli förstörda och gillar verkligen inte att slänga mat. Även om jag bara har en liten skvätt mjölk kvar och ska resa bort stoppar jag paketet i frysen. Det går alldeles utmärkt. Även vispgrädde funkar att frysa och du kan till och med vispa upp den efter frysning. Men ju fetar ett livsmedel är desto kortare är förvaringstiden i frysen. Magra livsmedel som älgkött och bär håller ett år om det bara är förpackat väl. Lite udda frystips fick vi som var där, t ex som Jonas tipsade om att man kan frysa chips. Låter ju helt knäppt, men han menade att konstistensen och texturen förändrades och blev godare. Självklart ska jag testa men det finns annat som jag hellre stoppar i frysen. Nötter och frön är bra att förvara i frysen, då håller de mycket längre. Det beror på temperaturen och att det är mörkt och då härsknar inte fettsyrorna lika snabbt. Jonas Cranby tipsade också om att frysa vindruvor och serverar till barnen i stället för isglass.  Bra knep! Frysta druvor och frysta bär fungerar ju också som snygga isbitar i drinken. Själv brukar jag också frysa mogna bananer och mixa till glass eller i en smoothie.

Jag och journalisten och kokboksförfattaren Jonas Cramby.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar