Annons

Chokladmarängtårta med jordgubbar – extra stor

En läcker marängtårta med choklad är enkel att göra och räcker till många.
Chokladmarängtårta till många är god med alla sorters bär. Foto: Pepe Nilsson
Chokladmarängtårta till många är god med alla sorters bär. Foto: Pepe Nilsson

I morgon är det Kronprinsessans födelsedag och stort firande på Öland.  Vad kan vara bättre än att fira med en härlig jordgubbstårta. Den här räcker till många, så om du ska ha stort kalas är den bra och desutom lätt att göra. Det som tar tid är gräddningen. Den är också god med andra bär än jordgubbar.

Annons

Njut av sommaren!

Chokladmarängtårta med jordgubbar

En tårta som passar till det stora kalaset. Lätt att göra och överaskande god med frasig maräng, som passar bra till jordgubbar eller andra bär.
1 tårta, ca 20 bitar
Tid: 20 minuter + 2–3 timmars gräddning
Botten
100 g mörk choklad
6 äggvitor, ca 200 g
1 tsk pressad citron
3 dl strösocker
1 msk kakao
Fyllning
6 dl vispgrädde
2 liter jordgubbar eller andra bär
eventuellt mynta- eller citronmelissblad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 100°.
2. Hacka chokladen grovt.
3. Vispa äggvitorna till fast skum med citronsaft. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa till en fast smet. Flytta över hälften av marängen i en annan skål och tillsätt den hackade chokladen och kakopulvret.
4. Vänd försiktigt ner chokladmarängen i den andra marängen och blanda slarvigt.
5. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Grädda 2–3 timmar mitt i ugnen tills bottnen är torr och släpper papperet. Låt kallna.
6. Vispa grädden och bred ut den över bottnen. Skär stora jordgubbar i mindre bitar. Garnera med jordgubbar eller andra bär och eventuellt mynta- eller citronmelissblad. Sikta gärna över lite florsocker på jordgubbarna före serveringen.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar