Annons

Chokladmoussetårta med apelsin

 

Chokladmoussetårta med apelsin.
Chokladmoussetårta med apelsin. Foto: Ulrika Pousette

Letar du efter en farsdagstårta kanske det här kan vara något. Det här är en av mina egna favoriter. Den är lätt och luftig med fin chokladsmak som harmonierar så fint med smaken av apelsin. Den är lätt att gilla. Du kan förbereda den dagen före  och den funkar till och med fint att frysa. Lätt att göra och ser proffsig ut. Hoppas du också gillar den. Tårtan är helt glutenfri och den som vill göra den laktosfri byter bara ut grädden mot laktosfri grädde.

Annons

 

Chokladmoussetårta med apelsin

En lätt och luftig moussetårta som inte alls är svår att göra men blir så proffsig och god. Den håller sig dessutom fin i frysen.

1 tårta, 10–12 bitar
45 minuter + 4 timmar att stelna i kyl

Botten
200 g mandelmassa
2 stora ägg
2 msk kakao
Chokladmousse
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde 200 g mörk choklad, 55 % kakaohalt
2 äggulor + 2 äggvitor
4 msk apelsinlikör, t ex Cointreau eller Triple Sec
3⁄4 dl strösocker
Garnering
50 g mörk choklad, hackad
1 apelsin
1⁄2 dl strösocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll i smeten.
3. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter tills den stannat. Låt kallna.
4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och smaka av med likören.
5. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner 1⁄3 av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen.
6. Häll smeten över den kalla bottnen. Låt stå i kyl minst 4 timmar. Frys sedan om du önskar.
7. Garnering: Smält 2⁄3 av chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör sedan ner resten. Bred ut tunt på ett bakplåts­papper. Låt stelna. Gör långa flisor med vass kniv. Finstrimla apelsinskalet med zestjärn. Pressa sa en. Koka sa , skal
och socker 5 minuter. Låt svalna och sila. Garnera inför serveringen.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar