Annons

Choucrote – surkål med korv och fläsk

Choucrote är en rätt som äts i mycket i både Belgien och Frankrike. Här får ni ett gott och snabblagat recept som du lätt kan göra hemma. En perfekt vinterrätt.
Det välkända torget Grande Place i Bryssel.
Det välkända torget Grande Place i Bryssel.

 

Vandring i den vackra bokskogen Soignes i Bryssel.
Vandring i den vackra bokskogen Soignes i Bryssel.
Annons

Hoppas ni alla har haft en skön helg. Själv har jag tankat energi genom att besöka Bryssel, som bjöd på strålande sol.  Jag har haft en riktigt härlig och mysig helg med goda vänner. Tänk så mycket trevlig man kan hinna med på en helg. Vi har promenerat både i stan och i den vackra bokskogen Soignes. Vi har besökt marknader, ölbryggeri och en fantastiskt trevlig Van Gogh-utställning som var väldigt visuell. Men framförallt har vi ätit och druckit gott. Ingen finmat utan rustik och vällagad mat som är så typisk för Belgien. Bland annat musslor, råbiff, pommes frites, calamares och Choucroute. Just choucroute är en rätt som är enkel att laga hemma också.

Annons
Choucrote en härlig värmande surkålsrätt med korvar och fläsk.
Choucrote en härlig värmande surkålsrätt med korvar och fläsk.
Annons

Här ska ni få mitt recept som verkligen är en passande vinterrätt som värmer gott. Jag äter ofta Choucrote, men det var första gången den serverades med ett smörigt potatismos. Gott, men det funkar också att servera med kokt potatis eller bara äta den som den. Dijonsenap är ett måste att servera till.

Choucroute

I rätten ingår oftast både rökt och rimmat sidfläsk eller bogfläsk samt kryddiga korvar. Fläsket kan också bytas ut mot kassler. Här är en förenklad variant, som går fortare att göra och som blir mindre fet.
6 portioner
1 stor burk surkål, 800–900 g
1 stor gul lök
2 äpplen
2 tsk kummin
5 hela enbär
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
600 g kryddiga korvar, t ex bratwurst, kabanoss
300 g skivat sid- eller bogfläsk,  gärna både kallrökt eller kassler
nymald svartpeppar och ev salt
Tillbehör
ev kokt potatis eller potatismos
dijonsenap

Annons

Gör så här
1. Skölj surkålen i ett durkslag och låt den rinna av. Hacka lök. Kärna ur, halvera och skiva äpplena tunt.
2. Varva kål, lök, äpple, kummin och enbär i en stor traktörpanna eller gryta. Häll i vin och vatten. Sjud under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
3. Dela korvarna. Lägg i dem och fläsket. Sjud ytterligare ca 15 minuter under lock. Smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt salt.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar