Annons

Citronglass med hallonrippel och crunchig mandelbotten

Den perfekta desserten: citronglass med hallonrippel och crunchig mandelbotten. Den är helt ljuvligt god, fräsch, söt och syrlig. Du behöver ingen glassmaskin, den blir så krämig och fin i konsistensen ändå.
Citronparfait med hallonrippel och mandelbotten. Foto: Carin Pålsson
Citronglass med hallonrippel och mandelbotten och crunchig mandelbotten. Foto: Carin Pålsson

En ljuvlig sötsyrlig citronglass med hallonrippel och crunchig mandelbotten är den perfekta desserten, som du kan förbereda i mycket god tid. Du behöver ingen glassmaskin och den är lätt att göra. Den blir otroligt krämig och god. Har du ingen lämplig skål går det bra att göra den i en bakform med löstagbar kant. Se bara till att täcka den väl så att den inte tar smak av annat i frysen. Den passar som påskdessert eller efter nästan vilken middag som helst. Jag gillar att avsluta middagen med något fräscht och gärna både sött och syrligt.  Det är precis vad den här desserten är fräsch, söt och syrlig på samma gång.

Annons

 

Annons

Citronglass med hallonrippel och mandelbotten

Tid: 30 minuter + 4 timmar i frys
8–10 bitar
4 äggulor
2 dl strösocker
3 msk honung eller glykossirap
3 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 ekologiska citroner, skal och 3–4 msk saft
Hallonrippel
100 g hallon
4 msk gelésocker
Botten
200 g italienska mandelskorpor
100 g smör, smält
Garnering
150 g hallon
citronskalsstrimlor
minimaränger
Gör så här
1. Hallonrippel: Koka upp hallonen med gelésockret och koka ca ½ minut. Ställ åt sidan och låt svalna.
2. Citronglass: Vispa gulor och socker tills det är riktigt pösigt. Tillsätt honung eller glykossirap. Vispa grädden och vänd ner den och yoghurten i äggulevispet. Tvätta citronerna väl och finriv skalet. Tillsätt det i smeten. Pressa ur citronsaften och smaka av smeten med 3–4 msk av saften tills du tycker att den är lagom syrlig.
3. Häll ⅓ av smeten i en form, t ex en zucottoform, en rund skål eller en bakform som rymmer ca 2 liter. Ringla över hälften av hallonrippeln. Fortsätt att varva smet och hallon och avsluta med smet. Täck och ställ i frysen minst 3–4 timmar.
4. Botten: Krossa skorporna i en mortel eller matberedare. Blanda dem med smält smör och låt svalna. Fördela sedan smulet över den frysta glassen. Täck med aluminiumfolie och ställ in i frysen igen till cirka 30 minuter före serveringen. Doppa formen i varmt vatten, lossa och stjälp upp den.
5. Garnera med hallon, citronskalsstrimlor och minimaränger.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar