Annons

Citronglasstårta med jordgubbar – lättgjord utan glassmaskin

En riktigt läcker glasstårta med knaprig botten är sagolikt god till jordgubbar eller andra bär. Du behöver ingen glassmaskin.
Läcker citronglasstårta med knaprig botten smakar ljuvligt till jordgubbar och även till andra bär. Foto: Tine Guth Linse
Läcker citronglasstårta med knaprig botten smakar ljuvligt till jordgubbar och även till andra bär. Foto: Tine Guth Linse

Ljuvlig citronglasstårta som passar med sommarens alla bär

Nu är det jordgubbssäsongen i full gång och den här värmen gör ju att de blir extra söta och goda. i värmen passar det bra med svalkande glass. Den här glasstårtan med ljuvlig sötsyrlig smak passar så bra med jordgubbar och även med alla andra säsongens bär. Du behöver inte någon glassmaskin utan du fryser den direkt i formen.

Annons
Annons

Citronglasstårta med jordgubbar

Tårtan kan du göra långt i förväg och bara ta fram i tid så att den hinner temperera. Passar så bra till jordgubbar och andra sommarbär.
8–10 bitar
Tid: 30 minuter
Botten
200 g cantuccini, italienska mandelskorpor
100 g smör, smält och avsvalnat
Fyllning
2 äggulor
1 dl strösocker
½ dl glykossirap
1 ekologisk citron
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
Garnering
250–500 g jordgubbar
några blad basilika eller mynta
ev några fläderblommor
Gör så här
1. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Krossa skorporna i en mortel eller kör till grova smulor i matberedare. Blanda smulorna med smöret och tryck ut till en jämn botten i formen.
2. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner glykossirapen.
3. Finriv skalet från citronen och blanda ner i äggsmeten. Pressa ur citronsaften. Vispa grädden.
4. Blanda ner crème fraiche och den vispade grädden och smaksätt med cirka 3 msk pressad citron till lagom syrlighet. Häll smeten i formen och täck formen väl. Frys 4 timmar eller längre.
5. Ta ut tårtan och lossa formen. Låt den gärna stå en halvtimme i kylen och sedan tempereras ytterligare en stund i rumstemperatur.
6. Garnera tårtan med bär, basilikablad och eventuellt fläderblommor.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar