Annons

Crème Brûlée

Crème Brûlée är den ultimata desserten, de flesta älskar den och så är den lätt att göra och kan förberedas i god tid. Här ska ni få mitt bästa recept som är mycket väl utprovat.
Crème Brûlée – len vaniljkräm under knäckigt karamelliserat socker. Foto: Ulrika Pousette
Crème Brûlée – len vaniljkräm under knäckigt karamelliserat socker. Foto: Ulrika Pousette

I går kväll hade jag tjejmiddag. Då blev det Crème Brûlée till dessert. Det är den ultimata desserten som de allra flesta gillar. Den är lätt att göra bara du har en gasolbrännare. Det är bra att ha dessert som går att förbereda i god tid, tycker jag. Jag gjorde klar äggkrämen kvällen före och förvarade formarna i en burk med tättslutande lock. Krämen ska vara kall och inte hinna värmas upp vid karamelliseringen. Jag serverade en liten hjortron- och apelsinsallad vid sidan. Det är gott med något fräscht och fruktig till. Men det kan räcka med några hallon, jordgubbar eller andra bär. Testa mitt recept det är väl utprovat och jag tycker att den inte är så fet som den ibland kan vara. Jag blandar mjölk och grädde.

Annons

Tips

Skaffa en kraftfull brännare. Jag har en som sitter direkt på gasoltuben, det är mycket praktiskt och det går snabbt att karamellisera sockret. Jag har köpt den på Biltema och den var inte speciellt dyr.

Annons

Lättfixad lax i ugnen till huvudrätt

Lättlagad lax  med frasigt täcke tillagad i ugnen blev det till huvudrätt. Det är en mycket snabbgjord rätt och väldigt god tycker jag och det tyckte gästerna också. Men framför allt är den så lättgjord. Till serverar jag bara en sallad med rödbetor och morötter, som passar väldigt bra till. Jag kom hem 45 minuter före gästerna och hann ändå förbereda det mesta. Receptet på laxen hittar du här.

 

Crème Brûlée

Det här receptet har jag provat ut och tycker att det är det bästa. Det är inte alltför fett för jag gör krämen med både mjölk och grädde och den är precis lagom till 6 portioner. Passa noga så att du inte tillagar för länge. Har du vida formar kan det gå lite fortare i ugnen.

Annons

6 portioner
1 vaniljstång
2 dl mjölk
6 äggulor
1 dl + 3 msk strösocker
3 dl vispgrädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°.
2.Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i även stången och häll på mjölkne. Sjud upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå minst 10 minuter.
3. Vispa snabbt ihop äggulor, 1 dl strösocker och grädde med handvisp. De ska bara blandas – vispa inte för länge. Häll blandningen i mjölken och låt gärna stå ytterligare en stund och rör om så att allt socker smälter.
4. Sila blandningen. Ställ 6 cocotteformar i en långpanna. Häll i smeten. Fyll på med kokande vatten upp till hälften på formarna. Grädda mitt i ugnen tills äggkrämen stannat, det tar cirka 40 minuter, beroende på hur vida formarna är. Ta upp formarna och låt dem svalna. Ställ i kylskåp väl övertäckta eller i en burk med tättslutande lock.
5. Vid servering: Strö 2 tsk socker över varje form och bränn av ytan med en liten gasolbrännare strax före serveringen.

Tips! Det går bra att frysa in äggvitorna. De håller sig minst ett halvår i frysen.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar