Annons

Drömgod rabarberpaj med kardemummasmul

Rabarberpaj med kardemummasmul är en ljuvligt god rabarberpaj med en mör botten med vanilj och knaprigt täcke som smakar kardemumma
Drömgod rabarberpaj med mör botten och knaprigt kardemummasmul och en kula glass på toppen. Foto: Pepe Nilsson
Drömgod rabarberpaj med mör botten och knaprigt kardemummasmul på toppen. Foto: Pepe Nilsson

Det här är en drömgod rabarberpaj, i botten en spröd mördeg med vaniljsmak och sedan rabarber som toppas med ett knaprigt täcke med ljuvlig smak av kardemumma. Just kardemumma är en underbar smakkombo till rabarber, tycker jag. Nu gillar jag kardemumma väldigt mycket. Men det viktiga är att ni stöter eller mal kardemumman själv, eftersom den innehåller många flyktiga aromer. När man köper färdigmald kardemumma tycker jag att den har förlorat mycket av sina goda aromer. Anledningen till att jag sockrar rabarbern två gånger är för att den inte ska göra pajbottnen blöt. Det är gott att servera pajen ljummen till en klick vaniljglass eller lättvispad grädde.

Annons

 

Annons

Rabarberpaj med kardemummasmul

1 paj, ca 10 bitar

Mördeg
3 dl vetemjöl, 180 g
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g kallt smör
1 äggula
Fyllning
500 g ansad rabarber
1/2+1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
Kardemummasmul
2 tsk hel kardemumma
50 g smör
1 dl vetemjöl
4 msk strösocker
Tillbehör
vaniljglass eller lättvispad gräddeGör så här
1. Mördeg: Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller en skål. Tillsätt smöret i bitar och kör eller finfördela alltsammans med fingertopparna. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24–26 cm i diameter. Ställ formen kallt minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
2. Fyllning: Skiva rabarbern tunt och blanda den med 1/2 dl socker. Låt stå medan degen kyls.
3. Kardemummasmul: Finstöt kardemumman i en mortel eller mal kardemumman i en kryddkvarn. Smält smöret och blanda ner vetemjöl, socker och kardemumma.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 minuter. Häll av vätskan från rabarbern. Blanda på nytt rabarbern med 1 dl socker och majsstärkelse. Fördela rabarbern i det förgräddade pajskalet.
5. Finfördela smulet över rabarbern. Grädda 15–20 minuter i nedre delen av ugnen. Servera gärna pajen ljummen med en klick vaniljglass eller vispgrädde.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar