Annons
Annons

Drömgoda och lyxiga vaniljbullar

Supergoda lyxiga vaniljbullar som är svåra att motstå. Du bakar de enkelt i ugnslångpannan.
Superläckra vaniljbullar som bakas i långpanna. Foto: Ulrika Pousette
Superläckra vaniljbullar som bakas i långpanna. Foto: Ulrika Pousette

Drömgoda vaniljbullar

Är du sugen på att baka? Själv älskar bullar av alla det slag och dessa är svåra att motstå. De består av vetedeg med lyxig vaniljfyllning och  smörbullar. Ja, det blir så smaskigt. Här får ni receptet på de supergoda och lättgjorda vaniljbullarna som bakas i långpannan och skärs i bitar. Det är lätt och smidigt att baka i långpanna. Det blir förstås allra godast att göra vaniljkrämen med vaniljstång, men självklart funkar det med vaniljpulver eller vaniljsocker också. Det går mycket bra att frysa bullarna, men vänta i så fall med att ha på glasyren tills efter frysningen.

Annons

Lyxiga vaniljbullar

En riktig smaskig bulle som innehåller både vaniljkräm och läcker smörfyllning.

Annons

1 långpanna, 24 stora bitar
50 g jäst för söta degar
3 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
ca 12 dl vetemjöl, 720 g
Vaniljkräm
1/2-1 vaniljstång eller 2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl standardmjölk
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk  majsstärkelse
4 äggulor
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker, 90 g
Pensling och glasyr
1 ägg
2 dl florsocker
ca 1 msk vatten
Gör så här
1. Vaniljkräm: Börja med att halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en liten kastrull, lägg även ner stången. Häll på mjölk, socker, majsstärkelse och äggulor och sjud upp under vispning till en kräm. Tillsätt vaniljsocker efteråt om du använder det. Låt kallna i vattenbad under lock.
2. Deg: Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt vila 20 minuter.
3. Fyllning: Rör samman fyllningen.
4. Kavla ut hälften av degen till 30×40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen.
5. Kavla resten av degen till en rektangel. Bred på fyllningen, rulla ihop från långsidan. Skär 24 skivor som du lägger i rader på degplattan med vaniljkräm. Jäs cirka 1 timme.
6. Sätt ugnen på 200°. Pensla med ägg och grädda på nedersta falsen ca 25 minuter.
7. Blanda florsocker med lite vatten till glasyren och ringla över.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar