[caption id="attachment_7458" align="alignnone" width="1024"] Dubbla lyxkakor med smörkräm och hallongelé. Foto: Christina Uhlin[/caption] Dubbla lyxkakor De fina och spröda kakorna har smak av kardemumma och är fyllda med både smörkräm och hallongelé. Förutom en utstickare (pepparkaksmått) ca 5 cm i diameter behövs ett litet utstickarmått i form av en stjärna, hjärta eller rund form behövs. Ca 25 dubbla kakor 250 g smör, rumsvarmt 1½ dl strösocker 6 dl vetemjöl, 360 g 1½ tsk kardemumma 1 tsk vaniljsocker 1 ägg Hallongelé 2 dl hallonmarmelad 2 msk strösocker Smörkräm 75 g smör 3 dl florsocker 2 tsk äkta vaniljsocker Gör så här 1. Kör ihop smör och socker i matberedare eller rör smör och socker pösigt med elvisp. Blanda mjöl, kardemumma och vaniljsocker. Blanda ner i smöret, kör snabbt ihop till en smulig massa och tillsätt ägget och kör ihop till en deg. Lägg degen i plastpåse och förvara svalt minst 30 minuter. 2. Hallongelé: Passera marmeladen genom en sil. Koka sedan upp den kärnfria marmeladen med socker, låt sjuda ca 5 minuter. Häll upp den och låt svalna. 3. Smörkräm: Rör smör, florsocker och vaniljsocker pösigt. 4. Sätt ugnen på 175°. 5. Dela degen i två delar och kavla ut dem ganska tunt, 4–5 mm, på mjölat bakbord. Stansa ut rundlar, ca 5 cm i diameter. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Stansa sedan ut ytterligare ett mindre hål gärna en stjärna eller hjärta i hälften av kakorna. Spara de små stjärnorna och strö på kanel och socker på dem och grädda dem mitt i ugnen något kortare tid än de stora kakorna. 6. Grädda mitt i ugnen 9–11 minuter. Låt dem svalna på plåten. 7. Bred försiktigt på ett tunt lager smörkräm på bottenkakorna. Ställ dem kallt tills smörkrämen stelnat. Bred sedan på marmeladen i mitten och tryck fast kakorna med hålet. Dessutom blir det 25 minikakor Av de utstansade små stjärnorna blir det goda minikakor. Strö bara på lite socker och kanel och grädda dem något kortare tid än de stora kakorna. [caption id="attachment_7488" align="alignnone" width="1024"] Små stjärnor av de utstansade hålen beströdda med kanel och socker. Foto: Christina Uhlin[/caption] [caption id="attachment_7460" align="alignnone" width="1024"] De dubbla kakorna är rikitgt lyxiga fyllda både med smörkräm och hallongelé. Foto: Christina Uhlin[/caption]