Annons

Enkel helgmeny med baconlax

Den här veckan bjuder jag på grillmiddag med lax och till förrätt färska rödbetor och som avslutning en läcker bärtårta med apelsin.
Det går snabbt att grilla min baconlax på spett. Foto: Ulrika Pousette
Det går snabbt att grilla min baconlax på spett. Foto: Ulrika Pousette

 

Min enkla helgmiddag

Rödbetor med hallonvinägrett och färsk getost
*
Baconlax, rostad citronpotatis och nektarinsalsa
*
Bärtårta med apelsin

Så här i semestertider blir det alltid enkelt när jag bjuder middag. Späda små rödbetor med getost eller fetaost är en favorit att starta middagen med. Det är så otroligt gott med de ostarna till rödbetornas sötma. Rödbetor är också perfekt för de kan jag koka dagen före och likaså rostar jag pinjenötterna i förväg. Sedan går det hur lätt och snabbt som helst att göra i ordning förrätten.
Lax och bacon – god kombo
Till huvudrätt blir det lax på spett inrullade i bacon som gör laxen extra god. Det är väldigt gott med komibinationen av det rökta baconet och lax. Är det grillförbud där du befinner dig går det lika bra att steka dem i stekpanna eller ugnen. En frisk salsa av solmogna nektariner och ugnsrostad potatis smaksatt med citron är superenkla och goda tillbehör.
Bärpaj till dessert
Ofta blir det bara färska bär, men jag gör gärna en sommarpaj. Den här är perfekt för den kan stå helt klar i kylen dagen före och sedan är det bara att garnera med färska bär när det är dags att servera.

Annons

 

Annons
Kokta rödbetor med getost och pinjenötter är en underbar kombo. Foto; Ulrika Pousette
Kokta rödbetor med getost och pinjenötter är en underbar kombo. Foto; Ulrika Pousette

 

Rödbetor med hallonvinägrett och getostost

Passa på nu när rödbetorna är som finast. Det här är både enkelt och supergott!

6 portioner
Tid ca 20 minuter
1 stor knippa färska rödbetor
1/2 dl pinjenötter
ca 75 g ärtskott eller rucolasallad
200 g mjuk färsk getost eller fetaost
Dressing
1 msk hallon- eller balsamvinäger
2 msk olivolja
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här
1. Skär av rödbetsblasten men lämna några centimeter och rottråden. Koka dem 15–20 minuter, prova med sticka att de är mjuka. Häll av vattnet och spola rödbetorna under kallt vatten och gnid av skalet. Klyfta dem.
2. Blanda dressingen och häll den över rödbetorna.
3. Rosta pinjenötterna i medelvarm stekpanna, passa noga så att de inte bränns.
4. Fördela ärtskott eller rucola och rödbetor på assietter eller i skålar.
5. Fördela osten över rödbetorna och strö över pinjenötterna.

Baconlindad lax på spett, nektarinsalsa och ugnsrostad potatis med grönsaker. Foto: Ulrika Pousette
Baconlindad lax på spett, nektarinsalsa och ugnsrostad potatis med rosamrin, citron och grönsaker. Foto: Ulrika Pousette
Annons

Baconlax på spett

Kombinationen av rökt bacon och lax blir oväntat gott och ingen marinad behövs.
6 portioner
Tid ca 30 minuter
1 kg laxfilé, gärna mittbit
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
2 paket bacon
grillpinnar
Gör så här
1. Blötlägg grillpinnarna i kallt vatten minst 30 minuter.
2. Skär laxen i avlånga bitar. Salta och peppra dem runt om. Låt dem gärna ligga en stund innan du trär upp dem på spetten. Rulla sedan bacon runt om. Hit kan föreberedas långt i förväg.
3.Grilla dem sedan över het glöd eller stek dem i panna med beläggning på spisen några minuter på varje sida.

 

Nektarinsalsa

Söt och syrligt passar perfekt till laxspetten. Kom bara ihåg att finriva citronskalet innan du pressar saften. Skalet använder jag till den rostade citronpotatisen.
6 portioner
Tid ca 10 minuter
3 nektariner
3 salladslökar
2 msk pressad citron
2–3 tsk socker
Gör så här
1. Hacka nektarinerna. Skiva löken tunt och blanda med nektarinerna.
2. Blanda citronsaft och socker. Häll över nektarinerna.

Rostad citronpotatis med rosmarin

Potatisen är godast att servera varm eller ljummen, men kan även serveras kall.
6 portioner
Tid ca 30 minuter
1 kg små färskpotatisar
2 msk olivolja
2 kvistar rosmarin
1 1/4 tsk salt
150 g färska sockerärter
1 citron
250 g cocktailtomater
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250º.
2. Tvätta och borsta potatisen väl. Skär den i tjocka skivor eller bitar. Lägg dem på plåt med bakpapper och ringla över oljan.
3. Stek dem mitt i ugnen ca 10 minuter, ta ut och rör om. Strö över rosmarinblad. Salta. Fortsätt att steka ca 10 minuter tills potatisen känns klar. Ansa och koka sockerärterna 1 minut och låt dem rinna av väl blanda ner dem i potatisen. Halvera tomaterna, ta det finrivna citronskalet som blev över från nektarinsalsan och blanda ner alltsammans i potatisen.

Annons

Läckert till sommarbären

En paj som blir en drömgod sommartårta med bär.

En paj som blir till en drömgod tårta serverad med en klick grädde. Foto: Ulrika Pousette
En paj som blir till en drömgod tårta serverad med en klick grädde. Foto: Ulrika Pousette

Bärtårta med apelsin

En perfekt tårta som du kan göra dagen före och sedan bara garnera med de färska bär du får tag på. Alla sorters bär passar.

8 portioner
Tid: 20 + 30 minuter i ugn
Botten
75 g smör
150 g digestivekex
100 g pepparkakor
1 stor äggvita
Fyllning
3 stora ägg
1 stor äggula
2 dl crème fraiche
1 dl strösocker
finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
1 dl pressad apelsinsaft
Garnering och tillbehör
ca 500 g färska bär
ev lättvispad vispgrädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret.
2. Kör kexen och pepparkakorna till smulor i matberedare eller stöt dem i omgångar i en mortel. Häll smöret över smulorna och tillsätt äggvitan.
3. Häll smulorna i en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter, och tryck ut i bottnen och några centimeter upp på kanten.
4. Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen.
5. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen precis bara så att de blandas. Häll smeten i den förgräddade bottnen och fortsätt grädda 20–25 minuter tills fyllningen stannat. Ta ut och låt kallna.
6. Garnera med färska bär. Servera eventuellt lättvispad grädde till.

Annons

Tips
Du kan göra den i god tid, men lägg på bären strax före serveringen.

 

 

 

 

 

Annons

 

 

 

 

 

 

Annons

 

 

 

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar