Annons

Helgmeny– räkor, festfilé och lingondessert

Veckans helgmeny blir med lite försmak av höst. Det blir svamp, lammfilé och lingon.

Heta räkor på spanskt vis. Foto: Ulrika Pousette
Heta räkor på spanskt vis. Foto: Ulrika Pousette

Helgmeny med räkor, lammfilé och lingonmousse

Heta räkor på spanskt vis
*
Festfilé med basilika- och getosttäcke
*
Lingonmousse med mandelbiskvier

Förra helgen var jag ute i skogen och plockade svamp och nu längtar jag efter lite höstmat. Den här veckan blir det ett semesterminne från Spanien, heta räkor. Jag var där i somras och åt det flera gånger. Det är så gott, enkelt och fungerar fint att göra med ishavsräkor. Sedan blir det lammfilé, som också hör hösten till, med ett täcke med getost och basilika, mycket gott och lättgjort. Du kan alltid byta ut lammfilén mot annan filé men just lamm och getost är bästa kombon tycker jag. Till köttet serverar jag svamprisoni och som söt avslutning blir det en riktigt lättgjord lingonmousse. För i helgen upptäckte jag att även lingonen var mogna i alla fall i Stockholm. Det behövs inte mycket och får du inte tag på färska lingon kan du ta frysta eller rårörda och utesluta sockret.

Annons

Önskar er alla en härlig helg!

 

Spanska heta räkor med vitlök och chili.
Spanska heta räkor med vitlök och chili på restaurang i San Pedro i Spanien.

Heta räkor på spanskt vis

Så enkelt och så gott! Servera ett gott bröd till för att suga upp det goda kryddiga smöret.
4 portioner
Tid: 20 minuter
3/4 kg stora ishavsräkor
ca 2 piripiri eller 1 röd chili, t ex spansk pepparfrukt
3/4–1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad persilja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Skala räkorna. Smula piripiri direkt i ugnssäkra portionsformar eller skiva chilin tunt och fördela den i formarna. Vill du inte ha det så starkt tar du bort kärnor och mellanväggar eller tar bar 1 piripiri.
3. Blanda olja och pressad vitlök. Fördela det i portionsformarna. Ställ in formarna mitt i ugnen några minuter tills oljan blir riktigt varm. Ta ut formarna och fördela och blanda ner räkonra och persiljan i formarna. Ställ in ytterligare någon minut tills allt blir varmt. Servera genast med bröd.
Festfilé med basilika- och getosttäcke. Foto: Ulrika Pousette.
Festfilé med basilika- och getosttäcke. Foto: Ulrika Pousette.

Festfilé med basilika- och getosttäcke

Annons

4 portioner
Tid: 30 minuter + tid för blötläggning

600 g lammytterfilé
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
smör till stekning
Osttäcke
200 g chèvre
1 dl hackad basilika
Svamprisoni
150 25 g torkade trattkantareller eller trumpetsvamp
2 msk smör
2 dl risoni
1 hönsbuljongtärning + 5 dl vatten
250 g cocktailtomater
1 påse babyspenat, ca 70 g
½ tsk salt nymald svartpeppar
Gör så här
1. Blötlägg svampen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär bort kanterna från osten. Mosa med en gaffel och blanda ner basilikan.
3. Skär köttet i 8 bitar. Salta, peppra och bryn dem i smör ca 1 minut på varje sida. Lägg dem i en ugnsform. Fördela osten över köttet, stick i en ugnstermometer mitt i den största köttbiten. Hit kan förberedas. Vid serveringen, sätt in köttet mitt i ugnen 8–10 minuter och stek tills innertemperaturen är 54°. Sedan stiger temperaturen till 60°.
4.Krama ur svampen väl och fräs den sedan i smör.
5. Tillsätt risoni och 4 dl kokande buljong. Lägg på lock och sjud på svag värme 10–12 minuter tills pastan är kokt. Rör några gånger under tiden så att det inte fastnar i botten. Späd med mer buljong om det verkar torrt.
6. Halvera tomaterna och tillsätt dem och spenaten. Salta och peppra. Servera genast med det nystekta köttet.

Lingonmousse med mandelbiskvier. Foto: Ulrika Pousette
Lingonmousse med mandelbiskvier. Foto: Ulrika Pousette
Annons

Lingonmousse med mandelbiskvier

Om du inte får tag på färska lingon kan du ersätta dem med tinade frysta lingon eller rårörd sylt. Lägg inte upp moussen förrän strax före serveringen, så håller sig biskvierna spröda.

4 portioner
Tid: 10 minuter
1 dl lingon + några till garnering
2–3 msk strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl Kesella, 10%
50 g mandelbiskvier, ca 40 stycken
Gör så här
1. Mosa lingonen tillsammans med sockret med en gaffel. Rör tills sockeret löst sig.
2. Vispa grädden.
3. Blanda ner Kesella och lingon i grädden. Smaka av om det behövs mer socker, men tänk på att biskvierna också är söta.
4. Fördela ungefär hälften av biskvierna i botten på små glas. Häll på moussen och strö över resten av biskvierna och några lingon.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar