[caption id="attachment_3204" align="alignnone" width="700"] Renfilé med portvinssås, potatisterrin och lingonpuck. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Nyårsaftonen närmar sig och själv kommer jag att fira den i Italien. Men i många år har jag haft nyårsmiddag hemma hos mig. Oftast blev det viltfilé av något slag till huvudrätt och sedan brukar jag variera tillbehören. Den här rätten med filé är en festlig nyårsrätt speciellt med renfilé. Ren är mitt favoritkött, så smakrikt och gott. Men självklart kan du göra rätten med annan viltfilé eller oxfilé. Det bästa är att allt är lättlagat och du kan förbereda alla tillbehören till och med dagen före om du så vill. Hela rätten är glutenfri. Så låt dig inspireras om du tänker bjuda på kött i nyårshelgen. Renfilé Om du har brynt köttet i förväg, se gärna till att det är rumstempererat innan du ugnssteker det. 6 portioner Tid: 15 minuter + ca 1 timme i ugn 900 g renfilé, hjort-, rådjurs- eller oxfilé smör till stekning 2 tsk salt ½ tsk nymald svartpeppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 150°. 2. Putsa köttet och bryn det runtom i smör. Salta och peppra under tiden. Lägg över det i en ugnsform eller på plåt. Hit kan förberedas. 3. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56-58°, då är köttet rosarött. Ta ut och låt det vila under folie ca 10 minuter innan du skivar upp det. Potatisterrin med västerbottensost Ett perfekt potatistillbehör till festmiddagen. Du kan göra den helt färdig dagen före och sedan skära den i fyrkanter när den kallnat. Värm sedan bitarna inför serveringen i 175°. 6 portioner Tid: 20 minuter + 45 minuter i ugn 1,2 kg potatis 2 dl crème fraiche 1 tsk salt ½ tsk nymald svartpeppar 200 g västerbottensost 2 stora ägg 1 dl finhackad persilja 1 dl finhackad basilika Garnering färska örter Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Skala potatisen och skiva den tunt. 3. Koka upp crème fraiche med salt och peppar. Blanda ner osten och potatisen. Rör om och blanda ner äggen och örterna. Ta från värmen. 4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång 2-litersform. Häll i potatisen och platta till potatisskivorna. 5. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills terrinen börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med sticka. Ta ut och låt den stå en stund i formen innan den stjälps upp. Skär och servera den i fyrkanter. Bitarna blir snyggast om du skär dem när terrinen kallnat. Hit kan förberedas. Bitarna värms sedan i ca 20 minuter i 175° inför serveringen. Garnera gärna med färska örter. Portvinssås med örter 6 portioner Tid: 30 minuter 2 dl rött portvin 3 dl rött vin 2 dl vatten 4 msk koncentrerad kalvfond 2 tsk majsstärkelse 50 g smör 2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkade 2 msk färska mejramblad eller 1 tsk torkade 2 tsk tomatpuré ½ liten pressad vitlöksklyfta Gör så här 1. Koka portvin, vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår. 2. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp. 3. Rör smöret med kryddorna, tomatpuré och vitlök. Förvara i kyl. Hit kan förberedas. 4. Värm såsen före serveringen och vispa i kallt smör. Lingonpuck Gott och friskt tillbehör till viltköttet. Puckarna kan göras klara dagen före och bara stjälpas upp vid serveringen. 6 puckar Tid: 10 minuter 2 gelatinblad 1 dl vatten 1 dl strösocker 2 dl frysta lingon 1 msk gin Gör så här 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. 2. Koka upp vatten och socker. Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma sockerlagen. 3. Blanda ner lingon och gin. Skeda upp i små formar eller glas. Ställ att stelna i kyl ett par timmar. 4. Stjälp upp i förväg. Stick in en kniv för att få in lite luft eller doppa formarna hastigt i hett vatten om de inte lossnar.