Annons

Fira knäckebrödets dag med lyxiga knäckesnittar

Goda och lyxiga knäckesnittar passar till fredagsmyset eller till mellomys på lördag.
I dag firar jag knäckebrödets dag med goda och lyxiga pålägg till fredagsmyset.
I dag firar jag knäckebrödets dag med goda och lyxiga pålägg till fredagsmyset. Assiett från Sthål.

I dag den 19 februari är det Knäckebrödets dag. Det är väl om något värt att fira. Själv älskar jag knäckebröd, det går nog inte en dag utan att jag äter det. Det passar alla tider på dygnet. Jag äter det gärna till frukost med ägg eller ost eller smulat på filen tillsammans med russin. Det kan också bli en knäckemacka som mellanmål och jag avslutar ofta middagen med knäckebröd och ost. Blir jag sedan hungrig på kvällen så är det inte fel med en knäckemacka då heller.

Annons
Knäckebröd som passar till allt.
Knäckebröd som passar till allt.

”Knäckebrödet lyfter sovlet”

Till de allra viktigaste svenska mathögtiderna är ju knäckebröd också ett måste. För vad vore midsommarsillen utan knäcke, eller julens skinkmacka eller påskens ägg och salta tillbehör utan knäckebröd. Jag säger som Börge Österholm, ledamot av Knäckebrödsakademin, ”knäckebrödet lyfter sovlet.” Det spelar ingen roll om det ost, skinka eller strömming det blir ännu godare på knäckebröd. Jag kan inte tänka mig något bättre enskilt livsmedel. Huvudingredienserna är råg oftast fullkornsråg, jäst, salt och vatten. Förutom att det är så gott så är det väldigt nyttigt. Det är rikt på näringsämnen och kostfiber och i flera studier har råg visat sig ha en positiv effekt på vår hälsa. Det är hållbart och billigt. Det är dessutom klimatsmart, råvaran kan odlas i Sveriget och behöver inte transporteras så långt.

Annons

Knäckebrödsakademin

I år har jag blivit invald i Knäckebrödsakademin. Det känns hedersamt att tillsammans med andra knäckesystrar och knäckebröder få vara med och främja något som känns så viktigt att vi bevarar. Gå in på hemsidan så kan du se vilka som är ledamöter i Knäckebrödsakademien. Det är en blandning av personer där alla har olika bakgrund, men alla älskar vi knäckebröd. Du kommer kanske bli förvånad när du upptäcker vilka som är knäckebröder och knäckesystrar, det finns många kända namn. Nästa år hoppas vi att det inte är rådande pandemi, för då ska vi fira Knäckebrödets dag på riktigt.
Gå in här så kan du läsa mer om Knäckebrödsakademin. Unna dig riktigt goda knäckemackor idag.

Lyxigt fredags- eller mellomys

Här har jag några recept med läckra och lättfixade röror som passar till knäckebröd, perfekt till fredags- eller mellomys. Ställ gärna fram skålar och olika sorters knäckebröd. Öl eller champagne eller annat bubbel passar perfekt att dricka till. Längst ner hittar du även länk där jag visar hur jag gör en god röra som inte är lika lyxig, men passar perfekt på knäckebröd.

Knäckebröd lyfter laxrörorna och löjrommen.
Knäckebröd lyfter laxrörorna och löjrommen.
Annons

 

 

 

Rökt laxröra till knäckebröd

Till 12 munsbitar av knäckebröd
1 bit varmrökt lax, 125 g
2 tsk söt och stark senap
1 msk majonnäs
3 msk crème fraiche
1/2 dl fint skuren gräslök
1/2 äpple
Gör så här
1. Ta bort skinnet från laxen. Lägg den i en skål.
2. Blanda senap, majonnäs och crème fraiche i en skål. Blanda ner laxen och finförela den samtidigt med en gaffel.
3. Tärna äpplet fint och skär gräslöken fint. Blanda ner äpplet och gräslöken i laxröran. Fördela på bitar av knäckebröd.

Annons

 

Laxtartar till knäckebröd

Till 12 munsbitar av knäckebröd
200 g gravad lax
1 msk kapris
2 tsk dijonsenap
1 tsk svensk söt senap
2 msk finhackad dill
vitpeppar
Gör så här
1. Hacka lax och kapris riktigt fint.
2. Blanda hacket med senap och dill.
3. Vrid över lite vitpeppar. Lägg tartaren på bitar av knäckebröd.

Löjrom på knäckebröd

Crème fraiche eller naturell färskost
löjrom
klippt gräslök eller finhackad schalottenlök
Gör så här
Klicka på creme fraiche eller färskost på knäckebrödet. Toppa med löjrom och gräslök eller schalottenlök.

Annons

 

Förra året gjorde jag en god röra som inte är lika lyxig men god och den passar också att ta med om du ska ut på picknick. Packa bara knäckebrödet för sig och röran för sig. Här kan du se hur jag gjorde röran.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar