Annons

Fläskpannkaka med rårörda lingon

Fläskpannkaka med rårörda lingon - gott och lättlagat.
Så enkelt och så gott med fläskpannkaka och rårörda lingon.
Så enkelt och så gott med fläskpannkaka och rårörda lingon.

Lätt och enkel lunch

Idag lagade jag fläskpannkaka till lunch, så gott och så himla enkelt att göra. Jag hade extra gott fläsk från Undersåkers chark från Jämtland strax utanför Åre. Men du kan även ta färdigtärnat bacon eller rimmat sidfläsk. Självklart kan du utesluta fläsket och då blir det ju en ugnspannkaka. Ugnspannkaka är också perfekt att ta med på picknick för den är också god att äta kall.

Så undviker du klumpar i smeten

För att inte få klumpar i pannkaksmeten så är det bra att blanda allt mjöl med hälften av mjölken först. Vispar samman så att det är klimpfritt och tillsätt sedan resten av mjölken. Äggen vispar jag ner allra sist. Jag kör högsta värme på ugnen och ugnssteker först fläsket innan jag häller på pannkakssmeten.

Annons

Servera med lingon

Jag upptäckte att lingonsylten var slut här hemma, men tur nog hade jag lingon i frysen. Jag körde dem i mikrovågsugnen några minuter så att de tinade och sedan rörde jag dem med strösocker. Ja det är ju hur enkelt som helst. Lingon finns i frysdisken om du inte har egenplockade. Det blir mycket godare och billigare att köpa lingon och röra med socker än att köpa färdig lingonsylt.

Annons
Rör och mosa lingon med socker. Beräkna ca 1 liter lingon och 1-1/2 dl strösocker.
Rör och mosa lingon med socker. Beräkna ca 1 liter lingon och 1-1/2 dl strösocker.
Annons

Fläskpannkaka

Använd ugnslångpannan men klä den med bakplåtspappaer så slipper du disk. Du kan givetvis avstå fläsket, men öka då saltmängden något.

4 portioner
Tid: 30 minuter
200 g kallrökt eller rimmat sidfläsk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 stora ägg
bakplåtspapper
Tillbehör
rårörda lingon
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Skär fläsket i små tärningar. Fördela bitarna i en ugnslångpanna 30×40 cm klädd med bakplåtspapper. När ugnen är varm stek mitt i ugnen ca 5 minuter.

Fläsket försteks i lånpannan i 5 minuter innan smeten hälls på.
Fläsket försteks i lånpannan i 5 minuter innan smeten hälls på.
Annons

3. Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken till en smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner äggen. Häll smeten över det stekta fläsket i ugnslångpannan.

Häll smeten över det förstekta fläsket och sedan in i ugnen 20–25 minuter.
Häll smeten över det förstekta fläsket och sedan in i ugnen 20–25 minuter.

4. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills pannkakan får fin färg. Skär den i portionsbitar och servera med rårörda lingon.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar