Annons

Focaccia med fyllning – godaste festbrödet

Focaccia med olika fyllningar är så gott. De är perfekta på en buffé eller bara som tillbehör till en sallad eller utmärkta att ta med på picknicken.
Små focaccia med olika fyllning avoliver, kronärtskockor och ost. Foto: Ingvar Eriksson
Focaccia med olika fyllningar. Foto: Ingvar Eriksson

Är du sugen på att baka eller ska du ha fest? Så här i vårens festtider är det perfekt med focaccia med olika fyllningar. Perfekta buffébröd eller om du bara vill ta med till picknick. Du kan göra två stora eller flera mindre.

Annons

Variera gärna fyllningarna. Små coctailtomater är också gott. Jag har fyllt med gorgonzola, kronärtskockor och oliver till exempel taggiasca- eller kalamataoliver. Jag gillar inte de spanska oliverna som är färgade. De smakar inte gott.

Focaccia

Fylld focaccia passar att servera i bitar som drinktilltugg eller som tillbehör till sallad eller soppa.
2 stora eller 16 små focaccia
1/2 paket jäst, 25 g
6 dl vatten
2 tsk salt
3 msk olivolja
4 dl durumvetemjöl, 240 g
9–10 dl vetemjöl gärna specialvete, 540–600 g
Fyllning
1 burk kronärtskockshjärtan, ca 400 g
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
150 g gorgonzola
1 burk små oliver, t ex taggiasca  eller små kalamata, 290 g
Pensling
3 msk olivolja
rosmarin
flingsalt
Gör så här
1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk cirka 1 timme.
2. Förbered fyllningen. Häll av vätskan från kronärtskockorna och spola av dem i kallt vatten. Dela dem i mindre bitar och blanda dem med olivolja, pressad vitlök och salt. Kärna ur oliverna om de inte är urkärnade och dela osten i små bitar.
3. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 eller 16 bitar. Platta dem till kakor och lägg på plåt med oljat bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter under duk.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Gör hål med fingertopparna ganska tätt och fördela fyllningen i dem. Du kan variera och lägga bara oliver på några och kronärtskockor på några om du vill. Låt jäsa ytterligare 10 minuter.
6. Pensla med olivolja, strö på kvistar av rosmarin och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter för de små och cirka 25 minuter för stor focaccia tills de börjar få lite färg. De är godast att servera ljumma men kan också frysas och värmas före serveringen.

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar