[caption id="attachment_3617" align="alignnone" width="700"] Focaccia med tomat och i bakgrunden en cazone fylld med lök.[/caption] Som ni säkert vet om ni följer mig så gillar jag att resa och få ny matinspiration. Om några timmar är jag på väg till Sydafrika. Det har varit en dröm sedan länge, ska bli så spännande. På resor får jag mycket inspiration och älskar att äta den lokala maten.Vi får se hur mycket jag hinner blogga, men kommer säkert lägga upp på instagram: maudsmat_matmagasinet.se, så ni kan följa mig där om ni vill. Gatumat i Apulien Här ska ni få ett gott matminne från Apulien längst ner i Italien. Det här är en specialitet som man äter som gatumat på stående fot. Jag tänker att det kan passa även på sportlovet härhemma. Det är ett härligt bröd med fyllning. Av degen blir det 1 focaccia och 1 calzone. Dubbla bara fyllningen om du vill göra en sort. Ta med det på utflykten eller ät när som helst. Du kan också servera det på en buffé, till en soppa eller som drinktilltugg. Baka och njut! [caption id="attachment_3619" align="alignnone" width="700"] Jag njuter av nygräddad focaccia med tomat i Trani i Apulien längst ner i södra Italien.[/caption] Focaccia med tomat och lökcalzone 2 x 8 rejäla bitar 1/2 paket jäst, 25 g 6 dl vatten 2 tsk salt ½ dl olivolja 4 dl durumvetemjöl, 240 g 9–10 dl vetemjöl, 540–600 g Lökfyllning till 1 calzone 1 kg gul lök ¾ dl olivolja 10 sardellfiléer 2 msk sultanrussin 1 ½ dl torrt vitt vin ½ dl urkärnade oliver 2 msk kapris ¾ tsk salt nymald svartpeppar ½ dl till pensling Tomafyllning till 1 focaccia 300–400 g små tomater, t ex Romantica eller Fantastica ½ dl olivolja till pensling flingsalt oregano Gör så här 1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja, durumvetet och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk cirka 1 timme. 2. Förbered lökfyllningen: Skala och skiva löken mycket tunt. Fräs den mjuk i olivolja, den ska inte ta färg. Finhacka sardellfiléerna mycket fint och tillsätt dem, russinen och vinet. Låt sjuda under lock 10 minuter. Skiva oliverna, ta av locket och tillsätt oliverna och kapris. Salta och peppra och låt sjuda utan lock tills vätskan kokat bort. Låt svalna. 3. Tomatfocaccia: Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 bitar. Häll ut lite olivolja på en plåt med bakplåtspapper Lägg den ena halvan på och platta till en stor rund kaka. Halvera tomaterna och tryck ner dem i degen. Låt jäsa 30 minuter. 4. Lökcalzone: Ta av 2/3 av den andra deghalvan och kavla ut till en stor rund platta. Lägg ett bakplåtspapper i en stor pajform eller bakform cirka 28 cm i diameter och olja in det. Klä formen med degen och fördela fyllningen däri. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg på den och nyp ihop vid kanterna. Låt jäsa 30–40 minuter. 5. Sätt under tiden ugnen på 225°. 6. Ringla över och pensla med olivolja, det ska vara rikligt. Strö lite flingsalt på tomaterna. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter tills de fått fin färg. Strö över oregano på den färdiggräddade tomatfocaccian.