Annons

Frasig påskpaj med spenat och ägg

Bjud på en riktigt maffig paj i påsk. Den blir så god med sitt frasiga skal och den spännande fyllningen med hela ägg. Pajen passar både på påskbuffén och som ensamrätt.
Frasig smördegspaj med spenat, ägg och ost. Foto: Ulrika Pousette
Frasig smördegspaj med spenat, ägg och ost. Foto: Ulrika Pousette

Har du börjat fundera på påskmaten? Jag har i alla fall hört att många är i gång och planerar, för påsken är ju en stor och älskad mathelg. Påsken känns mer lekfull och är inte full av lika många måsten som julen, tycker jag. I morgon ska jag bjuda på en lättfixad påskmiddag för många i Go’kväll kl 18.45.
Men i väntan på det ska ni få recept på en riktigt härlig påskpaj med bland annat spenat, ägg och ost. Pajen passar också om man är många för den blir stor och imponerande. Den är så god med sitt frasiga skal och den spännande fyllningen med äggen. Den är perfekt att servera på påskbuffén, men den är även fin att servera som ensamrätt med rökt lax eller skinka och gärna en sallad till.

Annons

Fryst smördeg med smör
Jag har upptäckt att smördegen från Picard är överlägsen till den här pajen. Den innehåller färdigkavlade rundlar som passar perfekt, och dessutom är den god och blir mycket frasig och fin. Den är gjord på smör precis som en smördeg ska vara. Men välj den som är osötad, de har nämligen en som även är sötad. Det gäller att läsa på förpackningen. Naturligtvis kan du använda smördeg av andra märken, men gärna kavlad till rundlar.

Annons

Påskpaj

Så frasig och god paj som passar på buffé, som ensamrätt eller till rökt fisk eller kött.
8–10 bitar
Tid: 1½ timme
500 g osötad smördeg, gärna från Picard
800 g fryst bladspenat
2 msk olivolja + lite till pensling
2 skivor kantskuret torrt ljust surdegsbröd, ca 60 g
1 dl mjölk
2 ägg + 7–8 ägg, ej alltför stora
2 dl finriven parmesanost, 60 g
1 burk ricotta, 250 g
1½ tsk salt
nymald svart- och vitpeppar
½ krm finriven muskotnöt
Gör så här
1. Lägg fram smördegen så att den tinar. Sätt ugnen på 200°.
2. Fräs spenaten i olivolja tills den tinar. Flytta över den till ett durkslag och pressa ur vattnet.
3. Riv eller skär brödet i mycket små tärningar, häll på mjölken och låt brödet mjukna. Blanda sedan ner 2 ägg, ricotta, salt och rejält med nymald peppar. Krama ur spenaten med händerna och hacka den grovt. Blanda med resten av fyllningen. Smaka av om det behövs mer kryddor.
4. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
5. Rulla ut smördegen och klä formen med en av rundlarna. Fördela fyllningen däri och gör 7–8 stora fördjupningar. Fyll fördjupningarna försiktigt med ett knäckt ägg i varje.
6. Lägg på den andra degrundeln och nyp ihop vid kanten. Pensla med lite olivolja och nagga degen. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme, tills pajen fått fin färg. Pajen är god att servera nygräddad men även kall.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar