Annons

Fullkornsbröd med frön – enkelt att baka

Fullkornsmjöl av dinkel och råg och massor med frön blir ett gott och mycket lättbakat bröd. Du behöver inte knåda degen utan rör bara ihop den.
Fullkornsbröd med frön gör du enkelt utan att knåda. Foto: Ulrika Pousette
Fullkornsbröd med frön gör du enkelt utan att knåda. Foto: Ulrika Pousette

 

 

Gillar du att baka? Det här är ett otroligt lättbakat fullkornsbröd med rågmjöl och fullkornsmjöl av dinkel sedan har jag även i linfrön, pumpafrön och solrosfrön. Det är inget bikarbonat utan innehåller vanlig jäst. Det blir så gott. Du behöver inte knåda brödet utan rör bara ihop degen så att allt är väl blandat. Degen ska vara ganska lös. Brödet sätts sedan in i kall ugn och som alltid är tider lite beroende på ugnar.  Men du kan ta tempen på brödet som bör vara minst 98°. Brödet är gott bara med smör men passar även med pålägg som ost, skinka, leverpastej eller varför inte till en sillmacka. Brödet går utmärkt att frysa.

Annons
Annons

 

Fullkornsbröd med frön

1 bröd

OBS! Värm inte ugnen i förväg, för brödet sätts in i kall ugn. Gräddningstiden kan variera beroende på hur snabbt din ugn värms upp, men ett säkert sätt att veta om brödet är klart är att ta tempen på det, inner­temperaturen ska vara minst 98° när man har fullkorn.
5 dl naturell yoghurt, 500 g
1/2 paket jäst, 25 g
1/2 dl mörk sirap
1 dl linfrön
1/2+1/2 dl solrosfrön
1/2+1/2 dl pumpafrön
1/2 msk salt
5 dl fullkornsmjöl av dinkel, 300 g
2 dl fint rågmjöl, 110 g
smör  till formarna
Gör så här
1. Ljumma yoghurten tills den är finger­ varm, 37°. Finfördela jästen i en bunke och häll över yoghurten. Rör tills den löst sig.
2. Tillsätt sirap, linfrön, hälfen av solros­ och pumpafröna, saltet och mjölet. Rör samman så att allt blandas. Degen ska vara ganska lös. Låt jäsa under plastfolie ca 1 timme.
3. Smörj en 1 1⁄2­-liters form mycket väl. Häll hälften av de sparade solros-­ och pumpafröna i botten på formen.
4 Fördela degen i formen. Strö över res­ten av de sparade fröna och platta till lätt så att de fastnar på ytan.
5. Ställ formen på gallret längst ner i ug­nen. Sätt samtidigt ugnen på 200°.
6. Grädda 1 timme längst ner i ugnen. Täck sedan med aluminiumfolie och sänk ugnstemperaturen till 175°. Grädda ytter­ligare ca 15 minuter eller tills innertempe­raturen på brödet är 98–100°. Ta ut och stjälp upp bröden. Låt kallna under duk.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar