Annons

Grönt till julbordet

I Go'kväll SVT1, kl 19.00 bjuder jag på lättlagade gröna rätter till julbordet. Här får du en försmak vad det blir i kväll och hittar lätt till recepten. Missar du programmet kan du alltid se det i SVTPlay.
Sen och stilla kväll den 18 december i Umeå.

I går kväll anlände jag till Umeå och det var så fantastiskt vackert. Ni vet när snön ligger på träden och marken är vit. Fin julstämning i hela stan. Jag älskar när det är vinter på riktigt och inte slask.

Annons

Idag blev det tidig morgon och direkt till tv-huset. Mycket som ska förberedas i köket och så ska jag bli presentabel i rutan. Det tar sin tid och idag hade jag två som fixade hår och smink. Resultat får ni se kl 19 i SVT1.

En av de bästa stunderna är att bli omhändertagen i sminket på SVT i Umeå. Tid att koppla under en dag som är ganska stressig från morgon till kväll..
Annons

Snabba goda gröna rätter till julbordet

I kväll blir det snabba och lättlagade rätter som passar till julbordet. Det är rätter som passar att äta till skinka och kallskuret och till laxrätter. Men de är också ypperliga som vetoalternativ för den som inte äter kött eller fisk. Rätterna innehåller varken gluten eller mjölk. Den som inte tål mandel eller valnötter kan utesluta dem eller ersätta dem med solrosfrön.

Grönkålsomelett med granatäppelkärnor är  god att servera ljummen eller kall. Receptet hittar du här.

 

Grönkålsomelett med granatäppelkärnor.
Grönkålsomelett med granatäppelkärnor.
Annons

 

Rödbetshumus är så gott till både rökt och gravad lax. Men passar också utmärkt till köttbullar, prinskorv, skinka och småvarmt på julbordet. Jag köper färdigkokta rödbetor och kikärter, så går det extra snabbt att göra rätten. Det är en ganska stor sats, men skulle det bli över kan du servera den som grönsaksdipp eller som pålägg. Du kan också frysa hummusen. Receptet på rödbetshummusen hittar du här.

Rödbetshumus.
Rödbetshumus är enkelt att göra i matberedare.

Rödkål hör julen till

Jag har också gjort en riktigt fräsch och god rödkålssallad med äpple och smak av ingefära. Det är en favorit som håller 1 vecka i kylen. Den innehåller ingen olja utan är bara underbart god till rätterna på julbordet. Gillar du inte ingefära kan du helt enkelt utesluta den. Receptet på rödkålssalladen hittar du här.

Annons
Rödkålssallad med äpple och ingefära.
Rödkålssallad med äpple och ingefära.

Ingen jul utan brysselkål

Ännu en älskad kålsort. Brysselkål är så gott tycker jag. Jag kokar den men passar noga så att det inte blir för länge den ska ha crunch och tuggmotstånd kvar. I år får brysselkålen smak av apelsin och sötmandel. Receptet på min brysselkål hittar du här.

Brysselkål med apelsin.
Brysselkål med apelsin.

Skinka i två varianter

I kväll bjuder jag på en vanlig kokt julskinka och en lättrökt och kokt skinka med olika griljeringar.. Det är vanligt i Skåne att man har lättrökt julskinka. Testa det inte som vanlig julskinka, men väldigt smakrik och god. För mig är julskinkan godast på Lillejulaftonskvällen, det vill säga den 23 december. Då kokar jag skinkan på spisen och sedan njuter vi den nykokt och varm med hembakade norrländska mjukkakor, vörtbröd och knäcke förstås. Till det senap och äppelmos. Så gott, jag längtarredan. Receptet till den citrusglaserade skinkan hittar du här.  Jwlskinksgiljering med senap hittar du här. Obs den är inte glutenfri. Vill du ha den glutenfri kan du se till att senapen är glutenfri och att välja glutenfritt ströbröd.

Annons
2 x julskinka. Citrusgriljerad lättrökt och kokt skinka och senapsgriljerad kokt
2 x julskinka. Citrusgriljerad lättrökt och kokt skinka till vänster och senapsgriljerad kokt skinka till höger.

Ha en trevlig onsdagskväll! Missar du Go’kväll kan du alltid se det på SVTPlay.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar