[caption id="attachment_4930" align="alignnone" width="1024"] En fryst tårta med botten av valnötter och choklad och en läcker hallonglass. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Jag älskar hallon och en äkta hallonglass är ljuvligt gott. Här har jag gjort en läcker glasstårta med en ljuvlig botten av valnötter och choklad, som är så god till hallonglassen. Har du inte lust att göra en tårta gör bara glassen. Eller tvärtom gör bottnen och servera den med vispad grädde och färska hallon. Bottnen är mycket god med knapriga nötter och mörk choklad. Monica Johansson på G-studion i Gustavsberg som gjort fatet. Hallonglass på choklad- & valnötsbotten 10–12 bitar Tid: 20 minuter + ca 25 minuter i ugn + 4 timmar i frys 100 g valnötter 100 g mörk choklad 3 äggvitor 1 dl strösocker Hallonglass 200 g hallon 3 äggulor 1 dl strösocker 2 msk glykossirap 2 dl vispgrädde 1 dl kesella, 10 % Garnering hallon ev hallonsås, se nedan Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Tina hallonen. 2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna. 3. Hacka nötter och choklad grovt. 4. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt 1 dl socker, lite i taget, och vispa tills skummet är ganska fast. Vänd ner de hackade nötterna och chokladen. Bred ut smeten i formen. 5. Grädda på nedersta falsen 25–30 minuter. Låt kallna. 6. Hallonglass: Kör hallonen i mixer eller matberedare. Passera dem genom trådsil. Kasta sedan kärnorna. 7. Vispa äggulor och 1 dl socker och glykossirap. 8. Vispa grädden. Blanda äggulesmeten med hallonpuré, kesella och grädde. 9. Häll smeten över bottnen och låt formen stå i frysen minst 4 timmar. Garnera med hallon. Låt tårtan tina något om glassen är hård. Servera eventuellt med hallonsås. Här hittar du en annan tårta som också innehåller hallon.