Annons

Halstrad laxtartar med löjromssås

Bjud på halstrade laxtartarer med löjromssås en riktig festrätt som kanske kan passa i helgen.
Laxbiffar med löjromssås Foto: Ulrika Pousette
Laxbiffar med löjromssås Foto: Ulrika Pousette

Så var det dags för helg igen efter den här korta veckan.  Själv ska jag provlaga recept till Go’kväll i helgen så det lär bli mycket tid i köket. De har önskat recept på fläskfilé, men jag har inte bestämt vad det ska bli. Jag har tankar i mitt huvud men inte det är inte helt klart. Jag är inne på att göra något som kan passa på en vårbuffé för många. Ibland blir jag nöjd vid första försöket och ibland blir det till att provlaga gång på gång.

Favoriträtt med lax

Men här ska ni få recept på en av mina gamla favoriträtter med lax, som alltid brukar bli så uppskattad när jag bjuder på den. Kanske är det något som också kan passa hemma hos dig i helgen. Jag blandar i lite kallrökt lax i den färska laxen och det blir så gott med den fina rökiga tonen som inte tar överhand. Det går snabbt och lätt att göra rätten om du ber att få laxen skinn- och benfri i butiken. Antingen finfördelar du den i matberedare, men det går ganska lätt att finhacka laxen för hand också.

Annons
Annons

Önskar er alla en skön helg och hoppas att ni har det lite varmare än det är i Stockholm.

 

Halstrad laxtartar med löjromsås

6 portioner
750 g laxfilé med skinn
150 g kallrökt skivad lax
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1/2 dl fint skuren gräslök
1 msk smör
Löjromsås
1 1/2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 fisk- eller hönsbuljongtärning
3 dl creme fraiche
50 g löjrom
1/2 dl hackad dill
Tillbehör
pressad potatis eller potatismos
300 g sockerärter
2 knippen salladslök
Gör så här

Annons
  1. Skär bort skinnet från laxfilén. Skär den och de rökta laxskivorna i bitar. Kör alltsammans i matberedare tills det är finhackat eller hacka fint med kniv. Blanda med salt, peppar och gräslök. Ställ åt sidan.
  2. Sås: Blanda vin, vatten och buljongtärning. Koka ihop tills ca 2 dl återstår. Vispa ner crème fraiche och koka några minuter. Ställ åt sidan.
  3. Forma 12 puckar av laxröran med händerna. Stek dem 1–2 minuter på var sida i smör.
  4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Ansa grönsakerna . Koka salladslöken och sockerärterna ca 1 minut. Häll av vattnet.
  5. Koka upp såsen och tillsätt rom och dill. Smaka av om det behövs salt och peppar.

Lägg upp på varma tallrikar grönsaker, sås och laxtartarer. Servera med pressad potatis eller potatismos.

 

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar