[caption id="attachment_7714" align="alignnone" width="1024"] Ankbröst med citrussås och ljummen linssllad. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Ankbröst med citrussås och ljummen linssallad * Rombrûlée med bär Hoppas helgerna varit bra hittills. I Stockholm haft vi haft det värsta gråvädret med regn alla dagar känns det som. Men det känns i alla fall skönt att ha varit ledig och efter en regnpromenad är det mysigt att komma in i värmen och njuta av något gott. Trettondagsafton och helg igen I morgon är det trettondagsafton Så den här veckan får ni helgmenyn lite tidigare Du kanske redan har planerat menyn, i annat fall kanske rätten kan passa till den vanliga helgen som kommer strax. Jag bjuder på en lättlagad rätt med ankbröst. Numera kan hitta ankbröst i vanliga större butiker. Om det inte finns färska ankbröst så brukar de finnas i frysdisken i välsorterade matbutiker. Lättlagat ankbröst Ankbröst är mycket gott och inte alls svårt att laga. Se bara till att du har en stektermometer, då är det lättare att få dem perfekt stekta. Jag vill ha ankbröstet rosastekt men inte blodigt. Jag har både kumquats och apelsin i citrussåsen och om du har rom hemma är det gott att tillsätta en skvätt mot slutet. Tillbehöret blir en härlig ljummen sallad med bland annat belugalinser. Belugalinser är små svarta linser, de är så goda och håller formen bra när de kokas. De blir inte mosiga. Lite av en favorit hemma hos mig. Kumquats – minicitrus Kumquats är de pyttesmå citrusfrukterna som man brukar hitta bland de exotiska frukterna i butiken. De finns också som krukväxt här hemma och är mycket vanliga i Sydeuropa. De äts med skal och har en frisk god smak med lite beska. Jag förväller dem och då försvinner lite av beskan. Hittar du inte dem i din butik, kan du givetvis ta enbart apelsin. Min enkla favoritdessert – rombrûlée Gillar du crème brûlée, men kanske letar du efter något nytt till dessert. Testa då min brûlée med rom. Underbart len och god, men framförallt är den så enkel att göra. Ja, enklare kan det inte bli om du bara har en bra brännare när du ska karamellisera sockret. Jag har köpt en riktig verkstadsbrännare,som jag sätter direkt på gasoltuben. Finns bland annat på Biltema och andra ställen som säljer verktyg. Se bara till att inte hålla den för nära så att sockret blåser bort. Det passar att servera bär till och själv ska jag servera hjortron. Jag har fortfarande kvar av sommarens skörd i frysen. Hjortron passar jättebra precis som björnbär, hallon och blåbör som är också goda bär att servera till. Trevlig trettonhelg! [caption id="attachment_7712" align="alignnone" width="700"] Lättlagat och festligt med rosastekt ankbröst och ljummen linssallad med citrussås. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Ankbröst med citrussås och ljummen linssallad Det här är en lättlagad rätt där du kan förbereda allting fram till att ugnssteka ankbröstet. Men detta går även att göra i förväg och servera anbröstet rumstempererat om du vill. 6 portioner Tid: 45 minuter 3 ankbröst, ca 900 g salt och nymald svartpeppar Citrussås 3 msk strösocker 2 msk balsamvinäger 3 dl pressad apelsin 2½ dl vatten 2 msk ekologisk kycklingfond skalet av 1 ekologisk apelsin 6 kumquats ev 1–2 msk rom ev 2 tsk majstärkelse utrörd i lite vatten Varm linssallad 4 dl belugalinser, ca 300 g 1,2 liter vatten 1 tsk salt 250 g grönkål 3 rödlökar 1½ msk olivolja 1 dl rostade hasselnötter Gör så här 1. Sätt ugnen på 125° 2. Koka linserna i saltat vatten ca 15 minuter. Låt dem sedan svalna i kokvattnet. Häll sedan av kokvattnet. 2. Citrussås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills det blir ljust brunt. Tillsätt vätskan, men se upp det stänker. Tillsätt även apelsinskal. Låt sjuda utan lock ca 15 minuter tills ca hälften återstår. Skiva kumquatsen. Koka upp vatten i en liten kastrull. Förväll kumquatsen 1 minut. Häll av vattnet i en sil. Blanda ner skivorna i såsen. Tillsätt ev rom och majsstärkelse utrörd i vatten, hetta upp såsen. Såsen kan serveras varm eller rumstemperad. 3. Ankbröst: Skär ett rutmönster i fettkappan på ankbrösten. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten ca 4 minuter på fettsidan. Vänd och stek 2 minuter på andra sidan. Lägg brösten i en ugnsform och stick i en termometer i tjockaste delen. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 59°. Låt vila 10 minuter under folie och skiva dem sedan. 4. Linssallad: Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen. Skölj bladen och torka dem väl. Hacka dem grovt. Skär lökarna i tunna båtar och fräs dem några minuter tills de börjar mjukna i olivolja. Tillsätt de hackade grönkålsbladen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt de avrunna linserna och smaka av med salt och peppar. Hacka nötterna grovt. Strö dem över salladen. 5. Värm såsen. Servera linssalladen gärna varm med de skivade ankbrösten och såsen. [caption id="attachment_4040" align="alignnone" width="700"] Rombrûlée så läcker och fantastiskt god dessert, som dessutom är mycket enkel att göra. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Rombrûlée En underbart god och len brûlée som smakar myckett av rom, dessutom är den superenkel att göra. 6 portioner 6 äggulor 1 dl strösocker 5–6 msk rom 4 dl vispgrädde 3 msk strösocker att karamellisera Tillbehör Bär eller frukt, t ex hallon, björnbär eller tärnad ananas Gör så här 1. Sätt ugnen på 125°. 2. Vispa samman äggulor, socker, rom och vispgrädde. Låt stå en stund så att sockret löser sig. 3. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar. Grädda på gallret mitt i ugnen 35–40 minuter tills de stannat. En vid form går fortare än en snävare. Låt dem kallna. Förvara övertäckta i kyl. Hit kan förberedas. 4. Strö över sockret och karamellisera det med en brännare. Servera med bär eller frukt. Dryckestips till varmrätten Château Pech-Latt 2019, Frankrike. • Nr 2233, 119 kr. Rött ekologiskt vin med fräsch och fruktig smak med inslag av saftiga plommon och björnbär med en lite pepprig finish.