Annons

Helgmeny-ankbröst med citrus och rombrûlée

Festfint och lättlagat ankbröst med ljummen sallad och citrussås, sedan en favoritdessert med ny smak.
Ankbröst med citrussås och ljummen linssllad. Foto: Ulrika Pousette
Ankbröst med citrussås och ljummen linssllad. Foto: Ulrika Pousette

Helgmeny

Ankbröst med citrussås och ljummen linssallad

*
Rombrûlée med bär

Hoppas helgerna varit bra hittills. I Stockholm haft vi haft det värsta gråvädret med regn alla dagar känns det som. Men det känns i alla fall skönt att ha varit ledig och efter en regnpromenad är det mysigt att komma in i värmen och njuta av något gott.

Annons

Trettondagsafton och helg igen

I morgon är det trettondagsafton Så den här veckan får ni helgmenyn lite tidigare Du kanske redan har planerat menyn, i annat fall kanske rätten kan passa till den vanliga helgen som kommer strax. Jag bjuder på en lättlagad rätt med ankbröst.  Numera kan hitta ankbröst i vanliga större butiker. Om det inte finns färska ankbröst så brukar de finnas i frysdisken i välsorterade matbutiker.

Lättlagat ankbröst

Ankbröst är mycket gott och inte alls svårt att laga. Se bara till att du har en stektermometer, då är det lättare att få dem perfekt stekta. Jag vill ha ankbröstet rosastekt men inte blodigt. Jag har både kumquats och apelsin i citrussåsen och om du har rom hemma är det gott att tillsätta en skvätt mot slutet. Tillbehöret blir en härlig ljummen sallad med bland annat belugalinser. Belugalinser är små svarta linser, de är så goda och håller formen bra när de kokas. De blir inte mosiga. Lite av en favorit hemma hos mig.

Kumquats – minicitrus

Kumquats är de pyttesmå citrusfrukterna som man brukar hitta bland de exotiska frukterna i butiken. De finns också som krukväxt här hemma och är mycket vanliga i Sydeuropa. De äts med skal och har en frisk god smak med lite beska. Jag förväller dem och då försvinner lite av beskan. Hittar du inte dem i din butik, kan du givetvis ta enbart apelsin.

Annons

Min enkla favoritdessert – rombrûlée

Gillar du crème brûlée, men kanske letar du efter något nytt till dessert. Testa då min brûlée med rom. Underbart len och god, men framförallt är den så enkel att göra. Ja, enklare kan det inte bli om du bara har en bra brännare när du ska karamellisera sockret. Jag har köpt en riktig verkstadsbrännare,som jag sätter direkt på gasoltuben. Finns bland annat på Biltema och andra ställen som säljer verktyg. Se bara till att inte hålla den för nära så att sockret blåser bort. Det passar att servera bär till och själv ska jag servera hjortron. Jag har fortfarande kvar av sommarens skörd i frysen. Hjortron passar jättebra precis som björnbär, hallon och blåbör som är också goda bär att servera till.

Annons

Trevlig trettonhelg!

Lättlagat och festligt med rosastekt ankbröst och ljummen linssallad med citrussås. Foto: Ulrika Pousette
Lättlagat och festligt med rosastekt ankbröst och ljummen linssallad med citrussås. Foto: Ulrika Pousette
Annons

Ankbröst med citrussås och ljummen linssallad

Det här är en lättlagad rätt där du kan förbereda allting fram till att ugnssteka ankbröstet. Men detta går även att göra
i förväg och servera anbröstet rumstempererat om du vill.

6 portioner
Tid: 45 minuter
3 ankbröst, ca 900 g
salt och nymald svartpeppar
Citrussås
3 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
3 dl pressad apelsin
2½ dl vatten
2 msk ekologisk kycklingfond
skalet av 1 ekologisk apelsin
6 kumquats
ev 1–2 msk rom
ev 2 tsk majstärkelse utrörd i lite vatten
Varm linssallad
4 dl belugalinser, ca 300 g
1,2 liter vatten
1 tsk salt
250 g grönkål
3 rödlökar
1½ msk olivolja
1 dl rostade hasselnötter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°
2. Koka linserna i saltat vatten ca 15 minuter. Låt dem sedan svalna i kokvattnet. Häll sedan av kokvattnet.
2. Citrussås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills det blir ljust brunt. Tillsätt vätskan, men se upp det stänker. Tillsätt även apelsinskal. Låt sjuda utan lock ca 15 minuter tills ca hälften återstår. Skiva kumquatsen. Koka upp vatten i en liten kastrull. Förväll kumquatsen 1 minut. Häll av vattnet i en sil. Blanda ner skivorna i såsen. Tillsätt ev rom och majsstärkelse utrörd i vatten, hetta upp såsen. Såsen kan serveras  varm eller rumstemperad.
3. Ankbröst: Skär ett rutmönster i fettkappan på ankbrösten. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten ca 4 minuter på fettsidan. Vänd och stek 2 minuter på andra sidan. Lägg brösten i en ugnsform och stick i en termometer i tjockaste delen. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 59°. Låt vila 10 minuter under folie och skiva dem sedan.
4. Linssallad: Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen. Skölj bladen och torka dem väl. Hacka dem grovt. Skär lökarna i tunna båtar och fräs dem några minuter tills de börjar mjukna i olivolja. Tillsätt de hackade grönkålsbladen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt de avrunna linserna och smaka av med salt och peppar. Hacka nötterna grovt. Strö dem över salladen.
5. Värm såsen. Servera linssalladen gärna varm med de skivade ankbrösten och såsen.

Rombrûlée så läcker och god dessert. Foto: Christina Uhlin
Rombrûlée så läcker och fantastiskt god dessert, som dessutom är mycket enkel att göra. Foto: Ulrika Pousette

Rombrûlée

En underbart god och len brûlée som smakar myckett av rom, dessutom är den superenkel att göra.
6 portioner

Annons

6 äggulor
1 dl strösocker
5–6 msk rom
4 dl vispgrädde
3 msk strösocker att karamellisera
Tillbehör
Bär eller frukt, t ex hallon, björnbär eller tärnad ananas

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°.
2. Vispa samman  äggulor, socker, rom och vispgrädde. Låt stå en stund så att sockret löser sig.
3. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar.  Grädda på gallret mitt i ugnen 35–40 minuter tills de stannat. En vid form går fortare än en snävare. Låt dem kallna. Förvara övertäckta i kyl. Hit kan förberedas.
4. Strö över sockret och karamellisera det med en brännare. Servera med bär eller frukt.

Dryckestips till varmrätten

Château Pech-Latt 2019, Frankrike. 
• Nr 2233, 119 kr.
Rött ekologiskt vin med fräsch och fruktig smak med inslag av saftiga plommon och björnbär med en lite pepprig finish.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar