Annons

Helgmeny – biffsnurror och jordgubbstiramisù

Helgmeny med smak av sommar. Till huvudrätt bjuds grillade biffsnurror på spett med bacon, potatissallad och grillade grönsaker och till dessert en läcker dessert med jordgubbar
Hemma hos mig är det jag som står vid grillen. Foto: Ulrika Pousette
Hemma hos mig är det jag som står vid grillen. Foto: Ulrika Pousette

Tänk att det blev sommar så tidigt. Den här veckan blir det en grillmeny med spett med biffsnurror fyllda med bacon , grillade grönsaker och potatissallad. I väntan på att grillen blir varm serverar jag vattenmelon med fetaost och mynta det är så gott och passar perfekt när det är varmt. Vattenmelonens saftiga sötma ihop med sältan från fetaosten och mynta blir en suverän kombo. Testa om du inte har gjort det tidigare. Biffsnurrorna är enkla att göra och kan förberedas i mycket god tid. Som dessert serverar jag en läcker jordgubbsdessert med fläder. Trevlig helg när det är dags!

Helgmeny

Vattenmelon med fetaost och mynta
*
Biffsnurror med bacon, potatissallad och krämig sås med krasse och citron
*
Tiramisù med jordgubbar och fläder

 

Annons
Vattenmelon med fetaost och mynta är gott i väntan på att grillen ska bli varm. Foto: Ulrika Pousette
Vattenmelon med fetaost och mynta är gott i väntan på att grillen ska bli varm. Foto: Ulrika Pousette
Annons

Melonsnittar med fetaost

Fräscht och gott till hungriga gäster i väntan på maten.
4 portioner
Tid: 20 minuter
½ vattenmelon
150 g fetaost
myntakvistar
Gör så här
1. Skiva vattenmelonen. Skär bort skalet och skär skivorna i trekanter.
2. Skär osten i bitar och lägg en bit på varje melon. Lägg på myntakvistar och fäst med tandpetare.

Ha inte för bråttom med att börja grilla utan vänta tills du har en jämn het glödbädd. Foto: Ulrika Pousette
Ha inte för bråttom med att börja grilla utan vänta tills du har en jämn het glödbädd. Foto: Ulrika Pousette

Biffsnurror med bacon

Spett på nytt sätt. Köttet fylls med bacon och timjan och blir sedan till rullar som skivas. Enkelt och gott! Bacon ger mycket smak och saftighet till det magra köttet.

4 portioner
Tid: 20 minuter

600 g lövbiff av innanlår

Annons

1 paket bacon à 140 g

1 tsk torkad timjan

olivolja till pensling

1–2 krm salt

rejält med nymald svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg ut köttskivorna och banka ut dem lätt och lägg sedan baconskivorna på köttet. Strö över lite timjan.

Annons

2. Rulla ihop köttet från kortsidan och skär sedan ca 1½ cm tjocka skivor. Trä sedan upp dem på spett.

3. Pensla med olja och salta lätt, tänk på att baconet är mycket salt. Peppra. Grilla dem någon minut på var sida

 

Grillade grönsaker

Grönsakerna blir extra goda när de grillas. Nyskördade och späda grönsaker kan grillas direkt utan att förvällas

4 portioner

Tid: 15 minuter

1 knippe morötter

Annons

1 knippe lök

1 litet blomkålshuvud

olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Ansa morötter och lök men lämna en liten bit av blasten och låt rotfästet på löken sitta kvar, då håller den ihop. Halvera både morötter och lök på längden.  Ansa blomkålen och dela i buketter. Ringla sedan över olivolja och blanda.

2. Grilla på medelvärme tills de får fina grillränder och börjar mjukna. Men de ska ha crunchet kvar. Salta och peppra.

Annons

Krämig sås med krasse och citron

En riktig universalsås som är fräsch och god. Den passar till allt på grillbuffén och den är lika god till laxspetten som till köttspetten.
4 portioner
Tid: 10 minuter
3 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 dl majonnäs, gärna Hellmans
1 ekologisk citroner
1 ask kryddkrasse
2 krm salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Blanda yoghurt och majonnäs.
2. Tvätta citronen väl och finriv det gula citronskalet direkt i såsen. Klipp även i kryddkrasse, men spara lite till garnering.
3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Biffsnurror med bacon, potatisallad och grillade grönsaker. Foto: Ulrika Pousette.
Biffsnurror med bacon, potatisallad och grillade grönsaker. Foto: Ulrika Pousette.

Potatissallad

En fräsch och lättgjord potatissallad.
4 portioner
Tid: 40 minuter
600 g färskpotatis
1 färsk gul lök
150 g sockerärter
1 knippe gräslök
Dressing
1 ägg
1 msk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl mild olivolja eller neutral rapsolja
1 tsk salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Tvätta och borsta potatisen väl och koka den. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
2. Ansa lök och sockerärter. Finhacka löken. Koka upp vatten i en liten kastrull. Förväll sockerärterna 1/2 minut. Häll av vattnet och spola dem sedan i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär gräs­löken fint.
3. Dressing: Koka upp vatten och koka ägget 3 minuter. Gröp ur ägget i en hög mixerbägare. Tillsätt senap och vinäger och mixa ihop. Tillsätt olivoljan droppvis under gång. Tillsätt salt och rejält med svartpeppar.
4. Skär potatisen i bitar och häll över dressingen. Rör om försiktigt. Blanda ner hackad lök, sockerärter och gräslök.

En ljuvlig dessert med jordgubbar och fläder som är en jättegod kombo. Foto: Ulrika Pousette
En ljuvlig dessert med jordgubbar och fläder som är en jättegod kombo. Foto: Ulrika Pousette

Tiramisù med jordgubbar och fläder

Det här är en riktig favorit. Den har fräsch smak av både jordgubbar och fläder. Du kan utesluta limoncello och i stället ta mer flädersaft.
4–6 portioner
Tid: 35 minuter
1 liter jordgubbar
1/2 paket savoiardikex à 200 g
3/4 dl koncentrerad flädersaft
1/2 dl limoncello
Mascarponekräm
1 ägg
2 msk strösocker
1 burk mascarpone, 200 g
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här
1. Separera gula och vita, se till att det inte kommer med någon gula i äggvitan.
2. Vispa äggulor och socker fluffigt, tillsätt mascarpone och grädde och vispa tills det blir en fast kräm.
3.  Vispa vitan med rena vispar i liten ren skål till ett fast skum och vänd ner dem i krämen.
4. Ansa och skiva jordgubbarna.
5. Blanda flädersaft och limoncello i en djup tallrik. Bryt kexen i bitar så att de går ner i glasen, beräkna cirka 2 kex per portion. Doppa dem hastigt i saftblandningen och varva doppade kex med skivade jordgubbar och mascarponekräm. Avsluta med kräm och jordgubbar och stick eventuellt ner en bit kex om du har över. Garnera gärna med små fläderblommor.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar