Annons
Annons

Helgmeny – champinjonfylld fisk och lingonpäron

Bjud på en helgmeny med fisk i huvudrollen. Supergod och lättlagad rätt som sköter sig själv i ugnen. Till dessert blir det portvinskokta lingonpäron och kanelglass.
Bekvämimpa med den här fiskrätten där fiskfiléerna är fyllda med champinjonkräm och tillagas i en gräslökssås. Foto:Ulrika Pousette
Bekvämimpa med den här fiskrätten där fiskfiléerna är fyllda med champinjonkräm och tillagas i en gräslökssås. Foto:Ulrika Pousette

Helgmeny

Champinjonfylld spättafilé med gräslöksås, rom och pressad potatis

*
Lingon- och portvinspäron med kanelglass

Är det fler än jag som tycker att veckorna går i rasande fart. Men fortfarande kan vi njuta av lite höst åtminstone här söderut. Idag sken solen och det var helt underbart. Jag slutar aldrig förundras över hur vackert det är med alla höstlöv även om de flesta ligger på marken. Den här veckan bjuder jag på en riktigt lättlagad fiskrätt som sköter sig självt i ugnen. Jag har lagat med spättafiléer men du kan  ta andra sorters fiskfiléer också. Det är önskemål från några följare att jag skulle göra något enkelt med fisk som dessutom går att förbereda. Hoppas ni kommer att gilla rätten.

Annons

Dessert med smak av höst

Till dessert blir det lingon- och portvinskokta päron med kanelglass. Päron och lingon hör hösten till och är så gott tycker jag. Du behöver inte ha portvin du kan koka i rött vin och tillsätta lite mer socker bara. Till päronen gör jag en fuskvariant av kanelglass. Jag smaksätter helt enkelt vaniljglass med kanel. Har du en glassmaskin gör du enkelt en egen glass. Jag tycker kanelglass är supergott till mina päron. Du kan också servera grädde smaksatt med lite kanel och florsocker i stället för glassen. Päronen och glassen kan du förbereda flera dagar i förväg.
Önskar er alla en fin helg när det är dags!

Champinjonfylld spättafilé i gräslökssås

En rätt att bekvämimpa med.Så enkelt och så gott. Välj gärna spättafiléer som är lite större. Det är gott att servera pressad potatis till som kan suga upp den goda såsen.Du kan välja annan vit fisk
också, t ex filéer av bergtunga eller torskfiléer som inte är alltför stora.

Annons
Annons

6 portioner
Tid: 30 minuter
1 kg spättafilé utan skinn
2 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
1 burk champinjonkräm, 185 g
3 dl vispgrädde
1 knippe gräslök
ca 100 g löjrom
Tillbehör
haricots verts
kokt pressad potatis
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg ut filéerna med skinnsidan ner. Salta och peppra med drygt hälften. Vänd filéerna och strö på resten av saltet och pepparn. Bred på champinjonkrämen. Vik filéerna på mitten och lägg dem i en ugnsform.
3. Koka grädden några minuter utan lock och häll den över fisken.
4. Tillaga mitt i ugnen 15–20 minuter tills fisken är klar.
5. Strö över gräslöken och garnera med rom. Servera med bönor och pressad potatis.

Läckara lingon- och portvinspäron med kanelglass. Foto: Ulrika Pousette
Läckra lingon- och portvinskoktapäron med kanelglass. Foto: Ulrika Pousette

Lingon- och portvinspäron med kanelglass

Portvinet kan ersättas med rött vin och mer socker. Desserten kan göras helt klar flera dagar i förväg.
6 portioner
Tid: 15 minuter + 25 minuter koktid
6 päron
3 dl rött portvin
2 + 1 dl lingon
ca 1¼ dl strösocker
5 dl vatten
2–3 tsk majsstärkelse
Kangelglass
1 liter vaniljglass
2 tsk kanel
Gör så här
1. Skala päronen. Koka under tiden upp portvin, 2 dl lingon, socker ochvatten i en gryta.
2. Lägg ner päronen och koka underlock tills de är mjuka, cirka 25 minuter.Prova med sticka. Koktiden kan variera mycket beroende på storlek, sort och mognad. Flytta runt päronen några gånger så att lagen kommer åt alla delar.
3. Ta upp de kokta päronen och lägg dem i en trång skål. Koka ihop lagen en stund så den blir lite simmig. Sila den och pressa ur lingonen i silen.
4. Häll tillbaka lagen i kastrullen. Koka upp och red av med lite majsstärkelse utrörd i vatten. Låt den få ett uppkok. Ta från värmen. Tillsätt 1 dl lingon och häll lagen över päronen.Låt svalna.
5. Kanelglass: Låt glassen mjukna något. Rör sedan ner kanel i glassen,med stor sked eller elvisp. Frys igenf ram till serveringen. Servera päronen ljumma eller kalla tillsammans med glassen.

Annons

Gillar du mina menyer så hoppas jag att du inte har missat min nya kokbok Mauds mat – lättlagade menyer. i den har jag samlat inte mindre än 30 favoritmenyer så där har du fler att välja mellan. Boken kan inte köpas i bokhandeln Boken beställs enklast här.

Min nya kokbok : Mauds mat - lättlagade menyer.
Min nya kokbok : Mauds mat – lättlagade menyer.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar