Annons

Helgmeny – extra läcker tomatpaj och tiramisù

Bjud på en riktigt läcker tomatpaj och en fräsch sallad och till dessert en italiensk klassiker.
Läcker tomatpaj. Foto: Carin Pålsson
Läcker tomatpaj med spröd deg och söta tomater. Foto: Carin Pålsson

 

Helgmeny
*

Läcker tomatpaj
*
Tiramisù

I veckans helgmeny bjuder jag på en riktigt läcker tomatpaj. Om du har odlat egna tomater kanske du har ett överskott just nu. I annat fall finns det gott om goda tomater i butikerna. I den här pajen halvtorkar jag tomaterna, så de blir extra söta och goda, dessutom blöter de inte ner pajdegen. Det tar lite tid men det är det värt. Det blir en fantastisk god paj. Du kan göra den i förväg och sedan värma den lite inför serveringen.
Extra spröd pajdeg och inga ägg i fyllningen
Pajdegen är mycket fin, spröd och god, jag tar hälften rågmjöl och hälften vetemjöl, du kan också byta ut rågmjölet mot grahamsmjöl om du har det hemma. Det blir mycket gott och känns matigt. Pajen innehåller inga ägg och för den laktosintolerante är det bara att byta ut smöret mot laktosfritt. Servera pajen med en härlig sallad. Det är också gott att ha svarta oliver till, antingen i salladen eller i en skål vid sidan om.
Italiensk klassiker
Till dessert blir det en italiensk klassiker tiramisù. Det är en av mina favoritdesserter. Det är inte svårt att göra själv och du kan förbereda i god tid. Jag serverar i små glas, så det blir inga jätteportioner, med desserten är ju ganska mäktig. Vill du kan du dubbla satsen och göra lite större portioner eller frysa ner glasen till ett senare tillfälle. Det går mycket bra.
Trevlig helg!

Annons

Mauds tomatpaj

Tomaterna halvtorkas och blir oerhört goda och smakrika.
8 bitar
Tid: 30 minuter + 2 timmar i ugn
Pajdeg

1½ dl vetemjöl, 90 g
drygt 1½ dl rågmjöl, 90 g
2 krm salt
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning
1½ kg tomater
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
250 g finriven lagrad ost, t ex prästost
3 msk maizena majsstärkelse
nymald svartpeppar
1 kruka basilika eller 2 msk torkad oregano
Tillbehör
blandad sallad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°, använd varmluft om du har.
2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär 3–4 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåts­papper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen, ca 1½ timme. Det kan ta något längre tid om du inte har varmluft. Öppna gärna ugns­luckan då och då och släpp ut fukt.
3. Gör under tiden pajdegen: Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Kavla degen till en stor rundel eller tryck ut den direkt i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys.
4. Finhacka löken och pressa vit­löken. Fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.
5. När tomaterna är färdiga, höj ugns­temperaturen till 225°. Klä kan­ten på pajdegen med aluminium­folie och grädda pajdegen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.
6. Blanda 200 g ost med majsstärkelse. Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av ostblandningen i pajbottnen. Lyft upp tomaterna, t ex med kökspincett, och fördela hälften ovan­på på osten. Vrid över rejält med svartpeppar. Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå samt hälften av basilikabladen. Fördela resten av osten, tomaterna och löken ovanpå och vrid över svartpeppar.
7. Grädda ca 30 minuter. Ta ut pajen och ta loss kanten. Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad och gärna oliver. Pajen kan även serveras kall.

Annons
Tiramisù, klassisk italiensk dessert serverad i små glas. Foto: Christina Uhlin
Tiramisù, klassisk italiensk dessert. Foto: Christina Uhlin
Annons

Tiramisù

En klassisk italiensk dessert. Portionerna är inte så stora, men det går bra att dubbla receptet och du kan till och med frysa in desserten om du vill. Om du fryser så kan du vänta med att pudra över kakao.
6 små portioner
Tid: 30 minuter
2 stora äggulor + 2 stora äggvitor
3/4 dl + 2 msk strösocker
1 burk mascarponeost à 250 g
1 dl starkt kallt kaffe, gärna espresso
2 msk rom, brandy, marsalavin eller Amaretto
ca 1/2  paket savoiardikex, à 200 g
kakao till garnering
Gör så här
1. Vispa gulor och 3/4 dl strösocker poröst med elvisp. Tillsätt sedan mascarpone och fortsätt vispa ytterligare några minuter.
2. Vispa äggvitorna till skum i en absolut ren bunke med rena vispar. Tillsätt 2 msk strösocker lite i taget och vispa till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i mascarponekrämen.
3. Blanda kaffe med spriten. Se till att kexen får plats i glasen eller formarna som du tänker använda. Halvera kexen om det behövs. Bottna med mascarponekräm, doppa kexen i kaffeblandningen och varva dem med krämen i glasen eller formarna. Använder du portionsformar räkna med 1 1/2–2 hela kex per portion.
4. Ställ in dem övertäckta i kylskåp i minst 3 timmar. Tiramisù håller sig i ett par dagar om den förvaras väl övertäckt i kylen. Sikta över kakao vid serveringen.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar