[caption id="attachment_7731" align="alignnone" width="1024"] Lammfilé med svamprullar, örtsmul och selleri- och rödbetsmos. Foto: Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Filé med frasiga svamprullar och sellerimos med rödbeta * Hasselnötsbrownie med vinkokta fikon Helgdagarna är över för den här gången men om två dagar är det vanlig helg. För min del blir det nog julgransplundring på lördag eller söndag om jag inte väntar till Tjogondag Knut den 13 januari då det enligt traditionen är dags att kasta ut julen. I Europa kastar man ut julen efter trettonhelgen. Jag ser att många slängt ut sina granar här i Stockholm, men jag vill gärna behålla den ett par dagar till. I Tillbehören passar till mycket I veckans helgmeny blir det lammfilé med goda tillbehör och en sagolikt god brownie med de sista av julnötterna. Jag serverar brownien med vinkokta torkade fikon. Det blir jättegott, men du kan hoppa över dem och bara servera med en klick grädde, utan grädde fungerar också. Men själv tycke jag det alltid är gott med en klick grädde till chokladdesserter. Ett tips om du har glögg över kan du koka fikonen i glögg istället för rödvin och utesluta sockret. De frasiga svamprullarna, selleri- och rödbetsmoset och örtsmulet passar till andra köttslag, men de är också goda att servera som en vegorätt. Vill du äta vego hoppar du helt enkelt över köttet det blir så gott ändå. Beräkna då att det räcker till 3–4 portioner. Önskar er alla en fin helg när det är dags igen! Filé med frasiga svamprullar och sellerimos med rödbeta En perfekt bjudrätt för du kan förbereda det mesta och bara värma inför serveringen.Tillbehören passar även bra som vegorätt eller till annat kött. 6 portioner Tid: 1 timme ca 900 g lammytterfilé kvistar av timjan och rosmarin 3 msk olivolja 2 vitlöksklyftor, pressade Frasiga svamprullar 1 gul lök 2 msk smör ca 400 g förvälld färsk svamp eller 2 burkar kantareller 4 blad av svartkål 1 äpple salt och peppar 3 ark filodeg olivolja till pensling Örtsmulor ca 100 g vitt bröd, gärna surdeg 25 g smör ½ kruka basilika gärna lite färsk timjan eller rosmarin ½ vitlöksklyfta finrivet skal av 1 ekologisk citron Sellerimos med rödbeta ca 400 g skalad rotselleri 3 kokta rödbetor, ca 300 g 25 g smör salt och peppar ca 1 msk pressad citronsaft Gör så här 1. Putsa köttet och lägg det i plastpåse med örterna, olivolja och vitlök. Stäng påsen och blanda runt. Låt gärna marinera några timmar eller längre om du har tid. 2. Frasiga svamprullar: Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret. Skär stora svampar i mindre bitar och låt dem fräsa med löken. Finstrimla kålen och tärna äpplet och låt fräsa med svampen. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Dela filodegsarken på hälften och pensla dem med olja. Fördela fyllningen i en sträng på mitten och vik in sidorna och rulla ihop. Lägg dem med skarven ner på plåt med bakplåtspapper. Hit kan förberedas. Inför serveringen penslar du rullarna med olja och värmer dem mitt i ugnen vid 200° i ca 10 minuter tills de börjar få fin färg. 3. Örtsmulor: Finfördela brödet i matberedare eller finriv det. Stek brödet i smöret tills det blir frasigt. Finfördela även örterna i matberedare, pressa på vitlöken och blanda ner citronskalet. Blanda örter och brödsmul. 4. Sellerimos: Skala och skär sellerin i små bitar, koka ca 10 minuter tills de är riktigt mjuka. Mixa rödbetorna och sellerin till en slät pure. Tillsätt smöret och smaka av med salt, peppar och pressad citron. Hit kan förberedas dagen före. 5. Sätt ugnen på 125°. Bryn filéerna i olja och smör. Salta och peppra under tiden. Efterstek mitt i ugnen tills innertemperaturen är ca 57°. Låt vila och skiva sedan köttet. 6. Servera med de nygräddade svamprullarna och varmt sellerimos, strössla över örtsmulet. [caption id="attachment_7729" align="alignnone" width="1024"] Hasselnötsbrownie med vinkokta fikon. Foto: Christeina Uhlin[/caption] Hasselnötsbrownie med fikon Perfekt dessert som du kan göra helt klar i förväg och även dubbla receptet om ni är många. Brownien klarar sig bra på egen hand, men om du vill ha lite extra serverar du med de vinkokta fikonen. 6 stora bitar Tid: 45 minuter + tid att svalna 100 g hasselnötter 100 g smör 100 g mörk choklad 2 ägg 1½ dl strösocker 1 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker Rödvinskokta fikon 1 påse torkade fikon, 250 g 2 dl rött vin 1 dl strösocker 1 dl vatten Garnering och tillbehör ev florsocker lättvispad grädde Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Rosta nötterna i ugnen eller i torr stekpannatills skalet börjar lossna och de får fin ljus färg. Gnid av skalet i en handduk. Grovhacka nötterna. 3. Smält smöret och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. 4. Vispa ägg och socker. Blanda vetemjöl, hälften av nötterna, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggvispet. Rör sedan ner chokladen. 5. Klä en liten långpanna, 18x25 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och strö över resten av nötterna. Grädda 15–18 minuter mitt i ugnen. Den ska inte vara torr i mitten. 6. Fikon: Lägg fikonen i en liten kastrull. Häll på vin, socker och vatten. Sjud 10–15 minuter, rör några gånger under tiden. Låt fikonen svalna i lagen. Skär dem i bitar inför serveringen. 7. Skär kakan i bitar och pudra ev med florsocker före serveringen. Dryckestips Varmrätt Les Sorts Selecció 2017, Spanien. Nr 70217, 119 kr. Rött vin i mustig, kryddig stil. Här finns toner av plommon, körsbär och syrorna är snyggt integrerade. Alkoholfritt Rå Blåbär eller Saxhyttegubbens Blåbär, osötad pastöriserad råsaft av blåbär är ett gott alternativ i stället för vin. Finns att köpa i vanliga butiker och på Systembolaget nr 1964, 72 kr/33 cl. Dessert Fonseca Terra Prima Organic Port, Portugal. Nr 2128, 99 kr/37,5 cl. Portvin med angenäm sötma, drag av russin, choklad och örter. Lång, rik eftersmak.