Annons

Helgmeny–fiskgryta med aioli, valnötsdessert

Fiskgryta med lax och vit fisk får extra god smak av saffran och tomat. Foto: Carin Pålsson
Fiskgryta med lax och vit fisk får extra god smak av saffran och tomat. Foto: Carin Pålsson

Helgmeny

Fiskgryta med aioli
*

Semifreddo med valnötskrokant och clementiner

I veckans helgmeny bjuder jag på en härlig fiskgryta. Det är alltid lika gott tycker jag. I denna har jag både lax och vit fisk. Sedan blir det extra god smak av olika grönsaker, vitt vin, saffran och tomat. Den är perfekt för du kan förbereda basen i god tid och salta fisken. Sedan är det bara att värma och låta fisken sjuda med några minuter. Aiolin gör du själv, du hittar receptet längre ner. Du kan också smaksätta färdig majonnäs. Men det är skillnad på majonnäs och majonnäs. Själv föredrar jag Hellman’s, jag tycker den är överlägsen bland de färdigköpta majonnäserna.
Halvfryst dessert
Semifreddo betyder halvfryst på italienska och så serveras den här desserten, som får ljuvligt knaster och underbart god smak av valnötskrokanten. Som pricken över i serverar jag en riktigt mörk chokladsås som jag gör med muscovadosocker för extra god smak och till passar det att servera skivor eller hinnfria klyftor av av fräscha sötsyrliga clementiner eller apelsiner.

Annons
Annons

Önskar er alla en fin helg!

Fiskgryta med aioli

Jag saltar fisken i förväg och då blir den fastare i köttet och nästan lite rimmad. Den som vill förenkla kan
ta musslor från burk, men glöm inte vinet.
6–8 portioner
Tid: ca 40 minuter
1,2 kg fiskfilé utan skinn och ben, t ex lax, sej, torsk, kolja eller lubb
1 msk salt
1 nät musslor
2½ dl torrt vitt vin
1 purjolök
1 fänkål
4 stjälkar selleri
3–4 morötter
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 kuvert saffran, 0,5 g
1 burk finkrossade tomater, 400 g
ca ¾ liter vatten
3 fiskbuljongtärningar
3 kvistar timjan eller 2 tsk torkad 2 kvistar rosmarin eller 1 tsk torkad
GÖR SÅ HÄR

Annons
  1. Skär fisken i bitar. Salta och lägg dem i en bunke.
  2. Skölj och skrapa musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig om du knackar dem i bänken.
  3. Koka upp vinet i en stor gryta. Lägg i musslorna och koka 3–5 minuter under lock tills de öppnat sig. Skaka grytan några gånger under tiden. Sila och spara musselspadet.
  4. Ansa och skiva purjolök, fänkål och selleri. Skala och tärna morötterna. Fräs alltsammans med pressad vitlök i oljan tills det börjar mjukna. Häll på musselspadet, saffran, tomater, vatten, buljongtärningar och lägg i kryddorna. Koka under lock cirka
  5.  Plocka ur de flesta musslorna men spara några med skal som dekoration. Hit kan föreberedas.
  6. Koka upp grytan och ta upp kryddkvistarna. Lägg i fiskbitarna. Låt stora bitar koka någon minut innan du lägger ner de mindre. Sjud på svag värme endast några minuter. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor. Lägg i musslorna. Servera med aioli och bröd.

    Aioli

    Du kan även ta färdig majonnäs och smaksätta med vitlök.
    2 äggulor
    2 tsk dijonsenap
    ca 1 msk pressad citron
    2 dl neutral rapsolja
    2–3 vitlöksklyftor
    2 krm salt
    en knivsudd cayennepeppar
    Gör så här
    1. Vispa ihop gulor, senap och ci­­t­ron­saften. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i en fin stråle under tiden du vispar, gärna med elvisp eller kör med mixerstav.
    2. Smaka av med vitlök, salt, cayennepeppar och eventuellt lite mer citron

Semifreddo med valnötskrokant och skivor av citrus. Foto: Carin Pålsson
Semifreddo med valnötskrokant och skivor av citrus. Foto: Carin Pålsson

Semifreddo med valnötskrokant

Semifreddo betyder halvfryst på italienska och så serveras den här desserten som får ljuvligt knaster och smak av valnötskrokanten. Som pricken överi serveras en riktigt mörk chokladsås och skivor av fräscha sötsyrliga clementiner.
6 portioner
Tid: 40 minuter + minst 3 timmar i frys
1½ dl strösocker
100 g valnötter
3 dl vispgrädde
CHOKLADSÅS
2 dl mörkt muscovadosocker, 100 g
1 dl vatten
1 dl kakao
TILLBEHÖR
4–6 skivade clementiner
GÖR SÅ HÄR
1. Smält sockret i en stekpanna på medelstark värme tills det blir ljusbrunt. Skaka pannan då och då. Hacka valnötterna grovt.
2. Rör ner valnötterna i det smälta sockret som ska vara ljust brunt i färgen. Rör så att allt blandas och häll sedan upp massan på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna till en krokant.
3. Kör krokanten kort i matberedare eller stöt den i en mortel. Den ska bli krossad men inte alltför pulveriserad.
4. Vispa grädden löst. Blanda ner krokanten, men spara 3 msk till garnering. Häll smeten i portionsfomar eller i en stor form. Frys semifreddon minst 3 timmar.
5. Chokladsås: Blanda socker, vatten och kakao i en liten kastrull. Sjud upp under vispning. Låt sjuda några minuter på svag värme. Låt svalna.6. Lossa semifreddon och stjälp upp den, låt den temperera ca 30 minuter före serveringen. Servera med chokladsåsen.
TIPS
Om du får chokladsås över kan du spara den ett par veckor i tättslutande burk med lock i kylskåpet. Den kan också frysas.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar