Annons

Helgmeny – italiensk gryta och saftig äppelkaka

Bjud på en långkokt köttgryta med italienska smaker och en saftig äppelkaka med en drömgod och superenkel vaniljkräm till dessert.
Mustig mör köttgryta med italiensk smaker. Foto Christina Uhlin
Riktigt mustig mör köttgryta med italiensk smaker. Foto Christina Uhlin

Den här veckan har jag haft stort julmys hemma hos mig. Känns lite konstigt med julgran när det är 15° varmt utomhus. Men så är det med den långa pressläggningen. Vi måste vara så här tidiga, normalt brukar vi göra det ett år i förväg och det är nästan lättare då alla julblommor och annat finns tillgängligt. Men nu går jag baklänges och komme pynta om huset för höstmys med rönn och färggranna höstlöv.
Höstmiddag med gryta och äppelkaka
Men jag längtar efter  en långkokt gryta och saftig äppelkaka. Här bjuder jag på en favorit med italienska smaker. Grytan får stå många timmar i ugnen så det tar lite tid men det är inte mycket jobb med den. Sedan toppas grytan med gremolata som ger den där fräscha goda smaken. Servera gärna med saffransris, det är jättegott till grytan.
Saftig kaka
En saftig äppelkaka med mandelmassa blir en supergod dessert efter grytan. Till äppelkakan serverar jag en crème chantilly, en läcker och mycket enkel vaniljsås. Lättvispad grädde är också gott till. Äppelkakan klarar sig bra även utan sås men när jag serverar den som dessert vill jag gärna ha vaniljsås eller grädde till kakan.

Annons

Önskar er en trevlig helg!

 

Annons

Italiensk köttgryta

Tiden beror på vilken styckningsdetalj du använder. Högrev blir snabbare mört än till exempel ytterlår.
10 portioner
Tid: 4 timmar
1 ¾ kg grytkött av t ex högrev eller ytterlår
¾ dl vetemjöl
1 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar
olivolja eller smör till stekning
1–2 dl vatten
ca 4 dl torrt vitt vin
1 burk finkrossade tomater, 400 g
3 kvistar färsk rosmarin
3–4 morötter, ca 350 g
4 stjälkar selleri, ca 250 g
500 g små steklökar
1 burk körsbärstomater, 400 g
Gremolata
2 ekologiska citroner
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe slätbladig persilja
Tillbehör
saffransris
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°
2. Putsa köttet väl och skär det i bitar, 3 cm stora. Vänd köttbitarna i vetemjöl, salt och svartpeppar.
3. Bryn köttbitarna runt om i olja eller smör. Stek i omgångar så att inte pannan kyls ner. Flytta över till en ugnssäker gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje gång och häll ner i grytan. Häll på vin, finkrossade tomater samt rosmarinkvistar. Låt koka upp på spisen. Skumma.
4. Sätt på lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå ca 1 timme.
5. Skala och tärna morötterna fint, ansa och tärna även stjälksellerin. Blanda ner tärningarna i grytan. Tillaga ytterligare cirka 1 timme.
6. Lägg smålökarna i kokande vatten. Ta upp, skala och ansa lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med körsbärstomaterna. Fortsätt tillaga ytterligare ca 1 timme eller tills köttet känns riktigt mört. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor.
7. Gremolata: Finriv citronskalet, finhacka vitlöken och persiljan. Blanda och strö över grytan vid servering.

Saftig och lättgjord äppelkaka med mandelmassa.
Saftig och lättgjord äppelkaka med mandelmassa serveras med en ljuvlig vaniljsås. Foto:Christina Uhlin
Annons

Saftig äppelkaka med mandelmassa

Den här kakan är enkel att göra och riktigt saftig och god. Extra läckert blir det med crème chantilly, vaniljsås, eller grädde till kakan.
1 kaka, cirka 10 bitar
Tid: 15 minuter
+ 35 minuter i ugn
2 stora ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk finstött kardemumma
200 g riven mandelmassa
3–4 äpplen
1 dl hackad sötmandel
75 g smör
Crème chantilly
½–1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 msk florsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och mandelmassa.
4. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i formen.
5. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i ganska tunna klyftor. Tryck ner klyftorna i smeten. Strö över mandelhacket. Hyvla över smöret med en osthyvel.
6. Grädda 35–40 minuter på nedersta falsen.
7. Crème chantilly: Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en bunke, lägg även i stången. Häll på grädden och vispa till en lätt och fluffig kräm. Smaka av med lite florsocker. Låt vaniljstången ligga i till det är dags att servera.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar