Annons

Helgmeny-krämig räk- och fisksoppa och banoffepaj

Bjud på en krämig räk- och fisksoppa och en riktigt smaskig dessertpaj till helgen.
Krämig räk- och fisksoppa. Foto Ulrika Pousette
Krämig räk- och fisksoppa. Foto Ulrika Pousette

Helgmeny

Krämig räk- och fisksoppa
*
Banoffepaj

Jag har haft semester några dagar och verkligen njutit av snö och vinter. Jag har varit uppe i Norrbotten och där var det riktigt mycket snö. Jag har skottat tak och åkt skidor på längden  och tvären. Härligt att det är vinterväder i stort sett i hela Sverige. Vad kan passa bättre än en värmande och god fisksoppa i vinterland? Den är perfekt du kan förbereda så att när du kommer hem och kanske varit ute och njutit av vintern är det bara att värma soppan och lägga ner fisken. Det tar bara några minuter. Den blir smakrik av att jag kokar en god fond på räkskalen. Har du fiskskrov så låt gärna dem koka med. Jag bjuder ofta på fisksoppa och det brukar alltid bli så uppskattat.
Läcker dessertpaj utan ugn
Till dessert bjuder jag en riktigt lättgjord paj, den kallas banoffepaj. Namnet har den fått för att den består av banan och toffée (kola). Bottnen består av Digestivekex och smör, den trycks bara ut i formen och sedan breder du på den färdiga kolakrämen när bottnen kallnat i kylen. Tidigare var man tvungen att själv koka den kondenserade mjölken i sin burk i 3 timmar för att det skulle bli perfekt kolakräm. Men numera kan du du köpa den färdigkokt. Ofta säljs den under namnet dulce de leche och ibland står det karamelliserad kondenserad mjölk. Se upp så att du inte tar den enbart kondenserade mjölken.
Jag vet inte exakt varifrån receptet kommer, men själv fick jag det 1995 från Lena och Folke som tidigare hade bott i Sidney i Australien. Minns tyvärr inte efternamnet på dem. Men bra recept kan stå sig länge. Det är 26 år sedan jag publicerade receptet i den tidning jag arbetade på då. Har du inte testat banoffepaj är det dags nu, den brukar verkligen bli uppskattad av både stora och små.  Du behöver ingen ugn och den går ursnabbt att göra.

Annons
Annons

Önskar er alla en fin helg och hoppas att vi får ha kvar vintern ett tag till.

Krämig räk- och fisksoppa

En god fond kokad på räkskalen som ger extra god smak.

Annons

6 portioner
Tid: 1 timme

500 g stora räkor, tinade
1 + 1 msk olivolja
5 dl vatten
500 g torskfilé
500 g laxfilé
1 1/2 tsk salt
1 liten fänkål
1 gul lök
2-3 morötter
2 paprikor, 1 röd och 1 grön
1 vitlöksklyfta
1 burk finkrossade tomater à 400 g
2 dl torrt vitt vin
1/2 krm saffran, 0,25 g
2 krm chiliflakes
3 dl vispgrädde
1 knippe dill, finhackad
salt och nymald vitpeppar
Garnering
dillvippor
Gör så här
1. Skala räkorna och spara skalen. Lägg räkorna i kylen. Fräs skalen i 1 msk olivolja i en stor kastrull tills de vitnar. Häll på 6 dl vatten och koka 20 minuter under lock. Rör om några gånger under tiden. Sila av skalen och ställ fonden åt sidan.
2. Skär fisken i kuber, 3×3 cm. Salta och lägg dem i en skål.
3. Ansa lök, fänkål, morötter och paprika och hacka löken och skär resten i tärningar. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs fänkål, lök och morötter i 1 msk olivolja i en stor gryta, 4 liter, tills de börjar mjukna. Låt paprikan fräsa med mot slutet. Tillsätt räkbuljongen, krossade tomater, vin, saffran och chiliflakes. Låt sjuda 10 minuter under lock. Tillsätt grädde och dill och låt koka ihop ytterligare några minuter. Späd med vatten om soppan är för tjock. Smaka av med salt och lite vitpeppar. Tänk på att det senare kommer sälta från fisken och räkorna, så salta inte för mycket nu. Hit kan förberedas.
4. Strax före serveringen: Hetta upp soppan, lägg ner fiskbitarna och sjud några minuter under lock tills fisken känns klar. Tillsätt räkorna och smaka sedan av om det behövs salt eller peppar. Garnera med dillvippor.

Krämig räk- och fisksoppa. Foto Ulrika Pousette
Krämig räk- och fisksoppa. Foto Ulrika Pousette

Servera soppan med gott bröd.

Annons
Banoffepaj så god och enkel att göra. Foto: Pepe Nilsson
Banoffepaj så god och enkel att göra. Foto: Pepe Nilsson

Banoffepaj

Pajen går supersnabbt att göra men bottnen måste stå i kyl minst 1 timme så att den stelnar innan kolakrämen breds på.

1 paj, ca 10 bitar
Tid: 10 minuter + minst 1 timme i kyl

Botten
200 g Digestivekex
100 g smält smör
Fylllning
1 burk karamelliserad kondenserad mjölk (dulce de leche), ca 400 g
3 bananer
3 dl vispgrädde
Garnering
ca 25 g flisad mörk choklad
Gör så här
1. Botten: Smula kexen i matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt minst 1 timme.
2. Bred försiktigt ut kolakrämen i pajskalet. Skiva bananerna och fördela dem över kolakrämen.
3. Vispa grädden och bred den över. Garnera med flisad mörks choklad. Ställ kallt om du inte ska servera direkt.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar