
Ja så var det snart dags för en ny helg, jag förstår inte var veckorna tar vägen. Men nu känns det verkligen som att sommaren är på väg. Jag har sett att man badar till och med i Norrbotten, där det inte är så länge sedan som isen gick. Härligt!
Helgmeny och nationaldag
På lördag är det ju nationaldag och det ska vi väl fira. Även om inte i några stora sällskap, men äta gott måste vi. Jag tror att de flesta som har möjlighet redan har plockat ut grillen. Men det går naturligtvis bra att grilla i grillpanna också. Jag bjuder på härliga laxspett med en god primörsallad och basilikasås. Till dessert blir det en ljuvlig och len vaniljparfait med en sötsyrlig kompott av rabarber och jordgubbar. Vaniljparfaiten är egentligen gräddglass och den blir så krämig och god och du behöver ingen glassmaskin. Kompotten av rabarber och jordgubbar blir pricken över i till den lena vaniljglassen.
Förbered dagen före
Som vanligt blir det lättlagat och det mesta kan förberedas dagen före. Salladen kan göras helt klar och laxen kan marineras över natten. Desserten kan vara helt förberedd dagen före och parfaiten kan tilloch med göras klar många dagar i förväg och förvaras väl täckt i frysen.

Primörsallad
En sallad som även passar till grillat kött eller kyckling. Du kan göra den klar dagen före.
6 portioner
Tid: 40 minuter
900 g färskpotatis
1 bunt grön sparris, 250 g
150 g sugar snaps eller sockerärter
1 knippe rädisor
5 salladslökar
Dressing
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
4 msk olivolja
1 tsk salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten. Låt den sedan svalna något och dela dem i bitar. Lägg dem i en stor skål.
2. Dressing: Vispa ihop alla ingredienser. Häll dressingen över potatisen.
3. Ansa sparris och sugar snaps. Skär sparrisen i bitar och koka dem 2–3 minuter i lättsaltat vatten. Koka sugar snaps 1 minut i lättsaltat vatten. Spola av grönsakerna i kallt vatten direkt efter kokningen.
4. Ansa rädisor och salladslök och skiva dem tunt. Förvara alla grönsakerna var för sig i kyl. Hit kan förberedas.
5. Blanda potatisen med grönsakerna.

Timjanmarinerade laxspett
Låt gärna laxen marinera några timmar eller längre. Det går också bra att grilla dem i grillpanna på spisen. Tips! Det är smart att använda dubbla spett när du ska grilla. Bitarna håller sig kvar och snurrar inte runt när du ska vända dem. Blötlägg alltid spett som inte är av metall.
6 portioner
1 timme + gärna tid att marinera
1 kg laxfilé, gärna mittbit
2 tsk salt
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
2 zucchini à ca 250 g
Gör så här
1. Skär bort skinnet från laxen och ta bort eventuella ben. Skär i bitar ca 3×3 cm. Lägg dem i en skål, blanda med salt, timjan och olivolja. Låt gärna marinera någon timme eller över natten i kylskåp. Lägg spetten i blöt.
2. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skär zucchinin i tunna skivor med en bred rotsaksskalare. Förväll dem 1 minut i kokande vatten. Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten. Hit kan förberedas.
3. Vik zucchiniskivorna likt ett dragspel. Trä upp lax och squash på dubbla spett.
4. Grilla över het glöd eller i het grillpanna några minuter på var sida.
Basilikasås
En riktig universalsås, den är god till det mesta.
6 portioner
Tid: 5 minuter
1 kruka basilika
5 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
½–1 tsk salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Finhacka basilikan riktigt fint, gärna med mixerstav. Tillsätt ½ dl av crème fraichen. Mixa samman.
2. Vänd sedan ner resten av crème fraichen. Smaka av med vitlök, salt och nymald svartpeppar. Täck och låt stå kallt fram till serveringen. Hit kan förberedas.

Vaniljparfait med rabarber- och jordgubbskompott
Vaniljparfaiten är enkel att göra och blir mycket krämig och god. Den gräddiga glassen passar även till alla sommarens bär. Tips! Har du inga portionsformar kan du ta små engångsmuggar eller glas. Du kan också göra en enda stor glass i plastburk eller bakform.
6 portioner
Tid: 30 minuter + 4 timmar
Vaniljparfait
4 äggulor
¾ dl strösocker
1 vaniljstång
1 msk honung
3 dl vispgrädde
Rabarber- och jordgubbskompott
300 g rabarberstjälkar
ca ¾ dl strösocker
¾ dl torrt vitt vin
1 liter jordgubbar, 500 g
Gör så här
1. Vaniljparfait: Häll äggulor och socker i en skål. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i skålen. Spara själva stången. Vispa tills det blir pösigt och sockret löst sig. Vispa ner honungen.
2. Vispa grädden. Vänd ner den i äggvispet. Fördela smeten i portionsformar eller en stor form som rymmer cirka 8 dl. Frys in i minst 4 timmar.
3. Rabarber- och jordgubbskompott: Ansa rabarberstjälkarna och skiva dem tunt. Koka upp den sparade vaniljstången med socker och vin i en liten kastrull. Lägg ner rabarbern och låt sjuda på svag värme några minuter. Kyl och låt kallna. Ansa och skär jordgbbarna i mindre bitar. Vänd ner dem i rabarbern. Smaka av om det behövs mer socker och förvara i kyl. Hit kan förberedas.
4. Stjälp upp glassen och servera med kompotten.
Dyckesförslag
Till laxspetten
Château Bonnet 2017, Frankrike.
Nr 4151, 95 kr.
Aromatiskt och friskt vitt vin med tydliga toner av örter, krusbär och vinbärsblad.
Till desserten
Castiôn Moscato d´Asti 2017, Italien.Nr 7873, 95 kr.
Pärlande sött vitt vin med fräscha toner av citrus, honung och fläder.

Önskar er alla en riktigt fin nationaldag och helg!