Annons

Helgmeny med baconlindad torsk och chokladmousse

I veckans helgmeny bjuder jag på enkla rätter med råvaror som håller länge därhemma i kyl och frys. Det blir fräsch start med bresaola, sedan baconlindad torskrygg och till sist en ljuvligt god och len chokladmousse med citrustäcke.
Carpaccio på bresaola. Foto: Ulrika Pousette
Carpaccio på bresaola. Foto: Ulrika Pousette

Helgmeny

Carpaccio på bresaola
*
Baconlindad torskrygg på spenatbädd med örtolja
*
Vit chokladmousse med clementintäcke

Den här veckan bjuder jag på en lättlagad helgmeny med råvaror som håller länge därhemma i kyl och frys. Som förrätt blir det carpaccio på bresaola. Bresaola är lufttorkat nötkött som du hittar färdigpackat eller så brukar man också kunna köpa det i delikatessdisken. Det är så gott och enkelt att göra. Carpaccio gör man ju vanligtvis på tunt skivat och rått kalv- eller nötkött. Men testa med bresaola det blir jättegott. Det här är en rätt som passar som förrätt till de flesta fiskrätter. För fisk blir det till huvudrätt den här veckan. Det blir en baconlindad torskfilé på en spenatbädd och till det serverar jag en örtolja och små söta tomater. Det är lätt att hitta fin torsk i butiken och även skrei så här års. Men du kan också hitta fin torskrygg i frysdisken. Vi är ju många som försöker begränsa handlingen. De här rätterna kan du handla hem till i mycket god tid, för alla ingredienser förutom färsk fisk håller länge. Men som sagt det går bra med fryst fisk också. Det blir en väldigt god smakkombo med den rökta smaken till fisken och spenaten. Både förrätt och huvudrätt är mycket lätta och fräscha. Hela helgmenyn är glutenfri.

Annons

Len mousse med fräscht och syrligt täcke

Som dessert blir det en ljuvlig chokladmousse med ett clementintäcke. Har du upptäckt hur goda clementinerna är just nu? Självklart kan du även ta apelsin också. Det här är en dessert som de flesta brukar gilla. Den är perfekt för du kan göra den klar dagen före. Du behöver inte vara rädd att misslyckas, det här receptet har jag testat massvis av gånger.

Annons

Önskar er alla en bra helg trots dessa tider. Hoppas vi får njuta av lite solsken och känna att våren är på gång.

Annons

 

Carpaccio på bresaola

4 portioner
16 skivor bresaola, 150–200 g
2 stjälkar selleri
1 påse blandade späda salladsblad, 70 g
40 g hyvlad parmesanost
ev 30 g rostade pinjekärnor
Dressing
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 krm salt
lite nymald svartpeppar
Tillbehör
olivolja
Gör så här
1. Blanda samman dressingen.
2. Skiva selleristjälkarna tunt.
3. Fördela köttskivorna på tallrikar.
4. Blanda sallad och selleri. Häll dressingen över och blanda. Fördela salladen på tallriken.
3. Hyvla över parmesanost. Strö eventuellt över rostade pinjekärnor. Låt var och en droppa på lite olivolja på köttet om de önskar.

 

Annons
Baconlindad torsk på spenatbädd med örtolja och tomater. Foto: Tine Guth Linse
Baconlindad torsk på spenatbädd med örtolja och tomater. Foto: Tine Guth Linse

Baconlindad torsk på spenatbädd med örtolja

Om du använder fryst torsk se till att den är halvtinad när du sätter igång. Tiden blir också längre i ugnen.

4 portioner
Tid: 15 minuter
1 bananschalottenlök
smör till stekning
450 g fryst och tinad bladspenat
salt och nymald svart- och vitpeppar
Örtolja
2 vitlöksklyftor
4 msk mild god olivolja
1 kruka färsk timjan
1 kruka färsk oregano
200 g cocktailtomater, gärna Romantica
Baconlindad torsk
4 bitar torskrygg utan skinn, ca 600 g
1 paket bacon, 140 g
flingsalt

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Finhacka schalottenlöken. Fräs den mjuk i en rejäl klick smör, tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills vätskan kokat bort. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
3. Örtolja: Krossa vitlöksklyftorna med knivbladet. Lägg dem i en ka­strull med oljan och hälften av örterna. Låt det värmas några minuter. Halvera och lägg ner tomaterna.
4. Fisk: Salta bitarna lätt och peppra med vitpeppar. Linda dem med bacon. Bryn bitarna runtom i smör. Lägg dem i en ugnsform och låt gå färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 45–50°. Det det tar cirka 6 minuter beroende på fiskens tjocklek.
5. Servering: Värm spenaten och lägg upp på varma tallrikar. Ta bort vitlöken ur oljan och lägg tomaterna med oljan och lite färska örter runt fisken. Strö över flingsalt och servera.

Vit chokladmousse med clementintäcke. Foto: Ulf Svensson
Vit chokladmousse med clementintäcke. Foto: Ulf Svensson

Vit chokladmousse med clementintäcke

4 portioner

1 gelatinblad
100 g vit choklad, finhackad
3/4–1 1/4 dl vispgrädde
2 äggvitor
2 tsk pressad citron
1 msk strösocker
Clementintäcke
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl pressad saft av clementin
4 clementiner
ca 2 msk strösocker

Annons

Gör så här

1. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Koka upp 3/4 dl grädde i en liten kastrull. Ta den från värmne 0ch låt chokladen smälta däri. rör tills det blir slätt.
3. Ta upp gelatinbladet och tillsätt i den varma chokladkrämen. Rör tills det löst sig. Låt svalna i rumstemperatur.
4. Vispa resten av grädden men inte för hårt och vänd der den avsvalnade chokladkrämen.
5. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar. Ställ i kylen för att stelna. Det tar några timmar.
6. Clementintäcke: Lägg gelatinet i kallt vatten 5–10 minuter. Sila den pressade saften och värm 1/2 dl, lägg ner gelatinbladet i den varma saften. blanda ner resten av clementinsaften. Låt svalna tills saften är likt ovispad äggvita. Skär bort skalet på clementinerna och skiva dem. Lägg skivorna på den stelnade moussen. Skeda citrusgeléet över moussen och låt stelna ca 1 timme i kylen. Ät och njut!

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar