Annons

Helgmeny med cashewfisk och läcker jordgubbstårta

Bjud på en härlig meny i helgen med knaprig cashewfisk smakrika primörer och krämig sardellaioli. Till dessert en ljuvlig jordgubbstårta med luftiga bottnar och supergod fyllning.
Cashewfisk me primörsallad och sardellaioli. Foto: Ulrika Pousette
Cashewfisk med primörsallad och sardellaioli. Foto: Ulrika Pousette

Nu är det snart långhelg och den här veckan bjuder jag på en härlig vårmeny med fisk. Du kan välja vilken fisk du vill till exempel gös, abborre, uer, torsk eller kolja. Jag gör en god panering av hackade cashewnötter och till det serverar jag ljumma primörer bland annat färsk potatis och sparris och som pricken över i en sardellaioli. Sardellaiolin kan du servera till andra stekta fiskar och den är även god till kyckling och sallader.

Annons

Jordgubbssäsongen på gång

Till dessert blir det en god jordgubbstårta, för nu börjar det bli lätta att hitta riktigt goda jordgubbar i butikerna. I helgen åt jag supergoda belgiska gubbar och nu såg jag att det även finns svenska jordgubbar. Mums, ja det är en härlig tid vi går till mötes. Jag var ute i Stockholms skärgård och där blommade vitsipporna, ett säkert vårtecken även om jag själv känner mig lite snuvad på våren. När det varit fint vårväder i Malmö har jag varit i Stockholm och tvärtom. I helgen reser jag norrut och där lär det inte ha kommit lika långt. I norr finns inga vitsippor får i stället se hur långt häggen och syrenen kommit. De norrländska jordgubbarna får vi också vänta på.

Annons

Vitsippor i liten vas. Foto: Ulrika Pousette
Vitsippor ett säkert vårtecken i södra Sverige. Foto: Ulrika Pousette

 

Helgmeny

Cashewfisk med ljumma primörer och sardellaioli

Klassisk jordgubbstårta med twist

 

Cashewfisk med ljumma primörer och sardellaioli

Kom ihåg att spara ägggulorna till aiolin.
6 portioner
900 g fiskfilé av t ex gös, uer eller abborre
1 tsk salt
2 krm nymald peppar
vetemjöl
2 äggvitor
150 g hackade cashewnötter
smör till stekning
Ljumma primörer
1 kg färskpotatis
250 g sparris
3 morötter
2 msk olivolja
finrivet skal av 1 ekologisk citron
1/2 dl dill
1 tsk salt
1 påse babyspenat, 80 g
Tillbehör
sardellaioli
Gör så här
1. Borsta potatisen väl och koka den 10–15 minuter i lättsaltat vatten. Skala morötterna och skiva och låt dem koka med de sista 3–5 minuter. Låt även sparrisen koka med 3–5 minuter. Häll av och blanda ner olivoljan, finrivet citronskal och dill. Smaka av med salt och låt svalna medan du gör resten.
2. Skär bort benraden från filéerna och skär dem i bitar, salta och peppra. Vänd dem i vetemjöl och därefter ena sidan i äggvita och hackade cashewnötter. Hetta upp smör i stekpanna och stek fisken på medelvärme först nötsidan och sedan på andra sidan totalt ca 5 minuter.
3. Blanda ner spenaten i den avsvalnade potatisen. Servera den nystekta fisken på varma tallrikar med de ljumma primörerna och sardellaioli.
Sardellaioli
6 portioner
2 äggulor
5 sardellfiléer med kapris
2 msk pressad citron
1 1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
nymald vitpeppar
Gör så här
1. Kör äggulor, sardeller och citronsaft med mixerstav.
2. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i en fin stråle. Kör med mixerstaven till en tjock majonnäs. Smaka av med pressad vitlök, salt och peppar och ev mer citronsaft.

Annons

Jordgubbstårta som är lätt att gilla

Till dessert en ljuvlig jordgubbstårta med en citronkräm och crème chantilly mellan luftiga bottnar. Jag har bakat egna bottnar men självklart kan du köpa färdiga bottnar.

Drömgod jordgubbstårta med luftiga bottnar och och god citronkräm med mascapone. Foto: David Back
Drömgod jordgubbstårta med luftiga bottnar och och god citronkräm med mascapone. Foto: David Back

Klassisk jordgubbstårta med läcker twist

10–12 bitar
Tid: 1½ timme

Tårtbotten
smör och ströbröd till formen
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl, 75 g
1 dl vetemjöl, 60 g
1 tsk bakpulver
Citronkräm
2 stora äggulor
¾ dl strösocker
finrivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
Crème chantilly
4 dl vispgrädde
½ dl florsocker
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Fyllning och garnering
1½ liter jordgubbar, skivade, 750 g
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 24–26 cm stor form mycket väl.
2. Vispa ägg och socker riktig pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Se till att allt blir väl blandat. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen cirka 35 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt svalna något och stjälp upp den.
3. Citronkräm: Blanda äggulor, socker, citronskal och -saft i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda upp till en kräm under ständig vispning på ganska svag värme. Ta av från värmen och kyl krämen.
4. Crème chantilly: Vispa grädden och smaksätt med florsocker, vaniljpulver eller vaniljsocker.
5. Montering: Dela kakan i 3 bottnar. Bred på citronkräm och sedan crème chantilly och fördela skiva­de jordgubbar på de nedersta bottnarna och bred till sist på gräddkräm och jordgubbar på den översta bottnen.

 

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Dela på:

2 kommentarer till “Helgmeny med cashewfisk och läcker jordgubbstårta”

  1. Thomas skriver: 6 juni, 2019

    Det står under fotot på tårtan att den innehåller en citronkräm med mascarpone men jag ser inte att mascarpone finns nämnt i receptet.
    Ska det vara mascarpone i tårtan trots allt?


    1. Maud Onnermark skriver: 12 juni, 2019

      Hej Thomas, jag beklagar men jag måste ha fått hjärnsläpp när jag skrev bildtexten, det ska inte vara någon mascarpone i tårtan. Ursäkta att du fått vänta på svar, jag hade missat din fråga.
      Bästa hälsningar Maud


Annons

Laddar